Wetenschap wereldwijd

  • Artikel

Orale retinoïden effectief bij acne, maar ook schadelijk voor het ongeboren kind
Bepaalde afgeleide vormen van vitamine A (retinoïden), zoals isotretinoïne, zijn zeer effectief bij de behandeling van acne. Een belangrijk nadelig effect van het gebruik van dit medicijn is dat het schade kan toebrengen aan het ongeboren kind. Vrouwen mogen tijdens de zwangerschap deze medicijnen dan ook niet gebruiken.

Lokale retinoïden effectief bij zonschade
Ook de variant die direct op de huid wordt aangebracht, zoals vitamine A zuur, kan acne, maar ook zonschade, hyperpigmentatie of psoriasis verbeteren. Meerdere studies hebben aangetoond dat de opname van deze producten door de huid nihil is. De kans dat het in het lichaam komt en zwangere vrouwen door lokaal gebruik hun ongeboren kind blootstellen aan dit product, is dus zeer klein. Toch wordt afgeraden om deze lokale middelen tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Geen samenhang vastgesteld, maar ook niet uitgesloten
In de wetenschappelijke literatuur is het aantal meldingen van aangeboren afwijkingen, waarbij een mogelijk verband werd gelegd met het gebruik van lokale retinoïden door de moeder tijdens de zwangerschap, zeer beperkt. Ook het onderzoek wat gedaan is naar het gebruik van lokale retinoïden en het effect op de foetus, heeft tot nu toe geen samenhang aan kunnen tonen.

Wel is opvallend dat in de wetenschappelijke literatuur 3 gevallen bekend zijn waarbij de moeder gebruik maakte van lokale retinoïden en bij de foetus afwijkingen gevonden werden die passen bij het gebruik van isotretinoïne. Dit is een aanwijzing dat lokale retinoïden in een zeer beperkt aantal gevallen mogelijk een zelfde effect hebben op het ongeboren kind, als het gebruik van orale retinoïden. Dit maakt dat een samenhang niet uitgesloten kan worden.

Gebruik lokale retinoïden tijdens zwangerschap afgeraden
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de zwangerschappen ongepland is. Daarnaast komt acne veel voor bij jonge vrouwen en is dus de kans dat een onbewust-zwangere vrouw gebruik maakt van lokale retinoïden relatief groot. De wetenschappers concluderen dat deze vrouwen op basis van de resultaten van dit onderzoek gerustgesteld kunnen worden. Maar ze concluderen ook dat het te ver gaat om het gebruik van lokale retinoïden tijdens de zwangerschap niet te ontraden.

Titel:
Pregnancy Outcomes Following First Trimester Exposure to Topical Retinoids : A Systematic Review and Meta-analysis.

Jaar:
2015

Auteurs:
Y.C. Kaplan, J. Ozsarfati, F. Etwel, C. Nickel, I. Nulman, G. Koren

Wetenschappelijk tijdschrift:
British Journal of Dermatology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26215715