Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting

Behandeling van acne bij de donkere huid

Originele titel:
Acne in Patients with Skin of Color: Practical Management

Het onderzoek:
De kans op post-inflammatoire hyperpigmentatie en keloïd bij acne patiënten met een donkere huid is groter dan bij acne patiënten met een lichte huid. Bij de behandeling van acne moet rekening worden gehouden met dit verschil.

Acne bij donkere huid: kans op hyperpigmentatie en keloïd
Acne komt voor bij alle huidtypes, maar zichtbare symptomen van acne kunnen verschillen per huidskleur. Post-inflammatoire hyperpigmentatie, het donker worden van de huid na beschadiging van de huid, is een belangrijk kenmerk van acne bij de donkere huid (niet-blanke huid). Ook keloïd (overmatig littekenweefsel) komt vaker voor bij de donkere huid dan bij de lichte huid. Net als post-inflammatoire hyperpigmentatie kan keloïd blijvend zijn.

Meer sebum bij de donkere huid
Naast het verschil in zichtbare kenmerken van acne, zijn er aanwijzingen dat ook een verschil bestaat in sebum productie tussen de donkere en lichte huid. Meer sebum zou de kans op acne verhogen en invloed kunnen hebben op de ernst van acne. Een enkel onderzoek laat zien dat de sebumproductie verhoogd is bij personen met een donkere huid, terwijl ander onderzoek deze resultaten niet ondersteunt. Ook de grote van de poriën zou samen kunnen hangen met de productie van sebum en daarmee met acne. Grotere poriën zouden leiden tot een toename van sebum. Onderzoek wijst uit dat acne patiënten met een donkere huid grotere poriën hebben dan patiënten met een blanke huid.

Kans verkleinen op post-inflammatoire hyperpigmentatie
In principe zijn de behandelmethodes bij acne voor alle huidtypes gelijk. Wel stellen de auteurs dat bij de donkere huid een meer ingrijpende behandeling van acne noodzakelijk is. Dit zou de kans verkleinen op post-inflammatoire hyperpigmentatie en keloïd. Aan de andere kant moet rekening worden gehouden met het feit dat sommige behandelingen kunnen leiden tot irritatie en daarmee een verkleuring van de huid.

Retinoïden eerste keus
De auteurs van het artikel stellen dat op de huid aangebrachte retinoïden de eerste keus behandeling is van mee-eters en bultjes bij acne bij de donkere huid. Retinoïden bestrijden verschillende kenmerken van acne en verminderen daarnaast post-inflammatoire hyperpigmentatie. De auteurs bevelen aan een moisturizer te gebruiken ter voorkoming van irritatie als gevolg van het gebruik van retinoïden.

Tegengaan van ontstekingen belangrijk
Omdat post-inflammatoire hyperpigmentatie een belangrijke rol speelt bij acne bij de donkere huid, is het voorkomen van inflammatie (ontsteking) belangrijk. Antimicrobiële middelen, zoals benzoyl peroxide en antibiotica, kunnen de ontstekingsreactie verminderen. Dapson (antibiotica) is ondanks de anti-inflammatoire eigenschappen minder geschikt als behandeling van acne. Het gebruik zou namelijk kunnen leiden tot verkleuring van de huid. Azelaïne zuur (15% of 20%) kan zowel ontstoken als niet-ontstoken laesies en hyperpigmentatie verminderen. Hydroquinone kan ingezet bij de behandeling van hyperpigmentatie. Het gebruik van hydroquinone op plekjes op de huid kan leiden tot het zogenaamde halo-effect, wat inhoudt dat de huid lichter wordt rond deze plekjes. Dit trekt na verloop van tijd weer bij. Vanwege de kans op bijwerkingen bij het gebruik van hydroquinone (irritatie, contacteczeem) wordt onderzoek gedaan naar alternatieven.

Orale middelen bij ernstige vormen van acne
Isotretinoïne is een behandeloptie bij ernstige acne en vermindert hyperpigmentatie. Het gebruik van isotretinoïne kan bij de donkere huid in eerste instantie leiden tot een verergering van de klachten. Daarom wordt aangeraden te beginnen met een lage dosering. Daarnaast kan het gebruik van isotretinoïne samengaan met ernstige bijwerkingen, met name voor het ongeboren kind. Vanwege de antimicrobiële en anti-inflammatoire werking van antibiotica wordt bij gemiddelde tot ernstige acne ook wel gekozen voor orale antibiotica. Hormonale anticonceptiemiddelen verminderen de productie van sebum en kunnen daarmee een positief effect hebben op acne.

Oppassen met peelings en licht- en lasertherapie
Peelings met salicylzuur en glycolzuur zijn effectief en veilig bij de behandeling van post-inflammatoire hyperpigmentatie bij de donkere huid. Wel kan na behandeling tijdelijke hyperpigmentatie optreden. ‘Diepe’ chemische peelings, waarbij meer huidlagen worden vernietigd, zijn niet aan te raden bij mensen met een donkere huid, vanwege de kans op littekens en hyperpigmentatie. Behandeling van de donkere huid met licht- en lasertherapie kan effectief zijn bij bijvoorbeeld acne littekens, maar kan ook leiden tot hyperpigmentatie. De auteurs concluderen dat onvoldoende onderzoek is gedaan naar de effectiviteit en de risico’s van deze behandelingen bij de donkere huid.

Zonnebrandcrème voorkomt toename hyperpigmentatie
Het gebruik van zonnebrandcrème wordt gezien als een belangrijke maatregel om het verergeren van hyperpigmentatie te voorkomen. Regelmatig gebruik van zowel een UVA- als UVB-filter wordt aangeraden. Daarbij kan het best gekozen worden voor een niet-comedogeen product zodat acne niet verergert.

Soort studie:
Review (4 sterren)

Jaar:
2014

Auteurs:
N.C. Yin, A.J. McMichael

Wetenschappelijk tijdschrift:
American Journal of Clinical Dermatology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24190453