Ingrediënten

In dit onderzoek is het effect van het gebruik van een crème met vitamine C vergeleken met het gebruik van een crème zonder vitamine C.

Een crème met 5% vitamine C verbetert de huid, zo blijkt uit onderzoek. Na 3 en 6 maanden gebruik van de crème zagen dermatologen herstel van de zonbeschadigde, verouderde huid.

Vergelijk crème met vitamine C met een crème zonder vitamine C
In het onderzoek werd 20 vrouwen (tussen de 51 en 59 jaar) gevraagd gebruik te maken van crèmes op het decolleté en de onderarmen. De ene crème bevatte vitamine C, de andere crème niet, maar was verder identiek aan de eerste crème. Elke deelnemer werd gevraagd beide crèmes te gebruiken op de huid die vaak het meest beschadigd is door de zon:
- De crème met vitamine C werd op de linkerzijde van het decolleté en de linker onderarm gebruikt;
- De crème zonder vitamine C werd op de rechterzijde van het decolleté en de rechter onderarm gebruikt.

Na 3 en 6 maanden gebruik van de crèmes, stelden dermatologen vast of de behandelde huid van de deelnemers was verbeterd.

Zonbeschadigde huid verbeterd door gebruik vitamine C
De huid werd op basis van de volgende 6 kenmerken gescoord: hydratatie, oneffenheid, ‘hangen’ van de huid, veerkrachtigheid, fijne rimpels en diepe rimpels. Al na 3 maanden bleek de huid die was behandeld met de crème met vitamine C significant te zijn verbeterd, terwijl de huid behandeld met de crème zonder vitamine C geen duidelijke verbetering liet zien.

Rimpels minder diep
Ook werd de diepte van de rimpels voorafgaand aan het gebruik van de crèmes, en na 6 maanden, gemeten. De diepte van de rimpels behandeld met vitamine C was afgenomen ten opzichte van de rimpels behandeld met de crème zonder vitamine C.

De wetenschappers concluderen dat het gebruik van een crème met vitamine C de zonbeschadigde en verouderde huid kan verbeteren. Zo kunnen fijne rimpels in de huid – een belangrijk kenmerk van huidveroudering – worden verminderd door behandeling met vitamine C.

Titel:
Topical ascorbic acid on photoaged skin. Clinical, topographical and ultrastructural evaluation: double-blind study vs. placebo

Jaar:
2003

Auteurs:
P.G. Humbert, M. Haftek, P. Creidi, C. Lapière, B. Nusgens, A. Richard, D. Schmitt, A. Rougier, H. Zahouani

Tijdschrift:
Experimental Dermatology

Link