Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting

Behandelopties voor periorale dermatitis

Originele titel:
Perioral Dermatitis: A Review of the Condition with Special Attention to Treatment Options

Conclusie:
Periorale dermatitis wordt gekenmerkt door rode bultjes en puistjes rondom de mond. Orale tetracycline lijkt in de meeste gevallen de beste behandeling.

Rode bultjes en puistjes rond de mond bij periorale dermatitis
Periorale dermatitis, ook wel clownseczeem genoemd, is een chronische huidaandoening met rode bultjes en puistjes rond de mond en soms ook rond de ogen of neus. Patiënten kunnen ook last hebben van schilfertjes of een branderige huid. Jeuk komt bijna nooit voor. Vooral vrouwen tussen de 16 en 45 jaar kunnen last hebben van deze huidaandoening. Symptomen van periorale dermatitis zijn vergelijkbaar met symptomen bij acne, contact dermatitis, seborroïsch eczeem, rosacea of sarcoïdosis. Periorale dermatitis wordt daarom vaak verward met één van deze huidaandoeningen.

Corticosteroïde crème: mogelijke oorzaak maar ook behandelmethode
De oorzaak van deze aandoening is niet bekend. Wel lijkt het gebruik van corticosteroïden op de huid periorale dermatitis te kunnen vooroorzaken. Opvallend is dat behandeling met corticosteroïde crème de aandoening ook kan verbeteren. Wel is de kans op terugkeer van de symptomen na het stoppen van het gebruik van corticosteroïden groot. Belangrijk daarom is dat deze behandeling langzaam wordt afgebouwd. Andere oorzaken die worden genoemd (maar niet zijn bewezen) zijn: micro-organismen op de huid, zoals Demodex mijten, of het gebruik van medicatie of cosmetica.

Orale tetracycline effectiever dan metronidazol
Orale tetracycline is een eerste keus voor de behandeling van periorale dermatitis. Uit onderzoek is gebleken dat orale tetracycline effectiever zijn dan op de huid aangebrachte metronidazole. Orale tetracycline is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar, omdat tanden in ontwikkeling ernstig kunnen verkleuren door deze antibiotica.

Orale erythromycine alternatief voor kinderen en zwangere vrouwen
Orale erythromycine is een alternatief voor kinderen en zwangere vrouwen die tetracycline niet mogen gebruiken. Het bewijs is minder sterk, maar aangenomen wordt dat deze antibiotica ook effectief is bij periorale dermatitis. Het effect van doxycycline en minocycline is minder goed onderzocht en onduidelijk is in hoeverre deze antibiotica periorale dermatitis verbetert. Weinig onderzoek is verricht naar het effect van orale isotretinoïne of cefcapene pivoxil bij periorale dermatitis.

Lokaal metronidazol, erythromycine en pimecrolimus ook effectief
Op de huid aangebrachte metronidazol, erythromycine en pimecrolimus zijn effectief bij de behandeling van periorale dermatitis. Hoewel ze vaak minder effectief zijn dan orale antibiotica, kan bijvoorbeeld (op de huid aangebrachte) metronidazol wel door kinderen gebruikt worden en leidt het gebruik van topicale erythromycine tot minder bijwerkingen dan de orale variant. Weinig onderzoek is verricht naar het effect van topicale clindamycine, azelaïne zuur, sulfacetamide/sulfer, tacrolimus en adapalene bij periorale dermatitis.

Orale tetracycline eerste keus
De auteurs concluderen dat voor volwassenen orale tetracycline de eerste keus behandeling is bij periorale dermatitis. De beste topicale behandelmethode is nog niet vastgesteld. Daarom adviseren de auteurs het effect van gebruik van een op de huid aangebrachte medicatie iedere 6 tot 8 weken te evalueren. Wanneer de medicatie niet heeft geleid tot verbetering, kan gekozen worden voor een andere op de huid aangebrachte medicatie.

Soort studie:
Review (4 sterren)

Jaar:
2014

Auteurs:
T. Tempark, T.A. Shwayder

Wetenschappenlijk tijdschrift:
The American Journal of Clinical Dermatology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24623018