Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting

Haar: een natuurlijke bescherming van de huid tegen zonlicht

Originele titel:
Human Hair as a Natural Sun Protection Agent: A quantitative Study

Conclusie:
Haar beschermt de huid tegen de zon.

Haar als zonbescherming
Zonschade komt vaker voor op hoofdhuid die niet bedekt is door haar, dan hoofdhuid die verscholen is onder hoofdhaar. Dit is mogelijk ook de oorzaak dat melanomen op het hoofd en in de nek vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen. In dit onderzoek is vastgesteld in hoeverre haar de huid beschermt en of kleur, dikte en de hoeveelheid haar invloed hebben op de mate van bescherming.

In proefopstellingen zijn verschillende soorten en hoeveelheden menselijke haren beschenen met licht en is nagegaan hoeveel UV-straling wordt gefilterd door het haar.

Bruin, maar ook rood haar, beschermt de huid het best
Zowel bruin, rood, blond als wit haar beschermt de huid tegen UV-straling. Rood en bruin haar beschermen de huid het best. Blond en wit haar beschermen de huid wanneer het om UVB-straling gaat, maar een stuk minder goed (met name wit haar) wanneer het om UVA-straling gaat.

Melanine, en daarmee dus de kleur van het haar, is een belangrijke factor bij het beschermend vermogen van haar. Ook meer haar en dikker haar zorgt voor een betere bescherming van de huid.

Jaar:
2015

Auteurs:
M.V. de Gálvez, J. Aguilera, J.L. Bernabó, C. Sánchez-Roldán, E. Herrera-Ceballos

Wetenschappelijk tijdschrift:
Photochemistry and Photobiology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25682789