Wetenschap wereldwijd

Wetenschappers hebben aangetoond dat een crème met betacaroteen de huid beschermt tegen infrarode straling. In hun onderzoek werd bij proefpersonen op twee plaatsen de huid beschenen met infrarood licht. Eén stukje huid werd vooraf behandeld met betacaroteencrème en één stukje huid bleef onbehandeld. De resultaten wijzen uit dat de op de huid aangebrachte betacaroteen als eerst wordt ingezet voor de verdediging tegen vrije radicalen, nog voordat de al in de huid aanwezige antioxidanten in actie komen.


Antioxidanten beschermen ook elkaar
Vrije radicalen worden gevormd in de huid door bijvoorbeeld natuurlijke processen in het lichaam, tijdens ontsteking en door infrarode of UV-straling. Vrije radicalen beschadigen cellen, verouderen de huid en dragen bij aan het ontstaan van huidkanker. Bestandsdelen met anti-oxidatieve eigenschappen, zoals carotenoïden (bètacaroteen, lycopeen), vitaminen (A, C, D en E) en enzymen beschermen de huid tegen vrije radicalen. De verschillende antioxidanten werken nauw samen en repareren elkaar. Dit zorgt ervoor dat antioxidanten minder snel worden afgebroken bij het opruimen van vrije radicalen.

Vergelijking huid zonder en met betacaroteen-crème
In het onderzoek zijn bij proefpersonen twee stukjes huid bestraald met infrarood licht: één stukje huid dat was behandeld met 0.2% betacaroteencrème en één onbehandeld stukje huid. Voor en na bestraling werd de hoeveelheid carotenoïden in de huid gemeten.

Crème verhoogt hoeveelheid carotenoïden in de huid …
De behandelde huid bleek voorafgaand aan de bestraling meer carotenoïden te bevatten dan de onbehandelde huid. En de hoeveelheid carotenoïden in de huid bleek zowel in de behandelde als onbehandelde huid te dalen onder invloed van infrarood licht.

… maar deze toegevoegde antioxidanten worden ook als eerst afgebroken
De hoeveelheid carotenoïden in de huid bleek onder invloed van infrarood licht sterker te dalen bij huid die was ingesmeerd met crème.

De onderzoekers leggen dit opvallende resultaat als volgt uit:
In tegenstelling tot het netwerk aan antioxidanten in de huid, bestond de crème uit één soort antioxidant: betacaroteen. Een samenwerking van antioxidanten in de crème ontbrak waardoor betacaroteen makkelijk werd afgebroken door infraroodlicht. Dit verklaart gelijk ook de mindere sterke afname in carotenoïden in de onbehandelde huid. De al in de huid aanwezige carotenoïden werden goed beschermd door andere antioxidanten in de huid.

Gezond eten = meer antioxidanten in de huid = beter beschermd
Een andere uitkomst van het onderzoek was dat de afname van de hoeveelheid carotenoïden in de huid bij alle proefpersonen gelijk was. Proefpersonen met een gezond voedingspatroon met veel antioxidanten, en daardoor met meer carotenoïden in de huid, bleken meer carotenoïden over te houden na de bestraling dan "ongezonde" proefpersonen.

Crème is eerste bescherming tegen vrije radicalen
Een crème met betacaroteen kan de huid beschermen tegen vrije radicalen die worden veroorzaakt door infrarode straling. Deze antioxidanten verhogen niet alleen de hoeveelheid carotenoïden in de huid, maar worden ook als eerste ingezet om vrije radicalen weg te vangen.

Dit blijkt uit het feit dat de hoeveelheid carotenoïden juist sterker afneemt in de situatie waarbij de huid behandeld is met betacaroteen. De antioxidanten (betacaroteen) worden niet beschermd door andere antioxidanten en worden afgebroken bij het opruimen van vrije radicalen.

Wanneer de huid onbehandeld is, neemt de hoeveelheid carotenoïden minder sterk af. In die situatie wordt direct het al bestaande netwerk van antioxidanten aangesproken en worden de carotenoïden beschermd door de andere antioxidanten in de huid.

Liever meer antioxidanten dan één
De onderzoekers concluderen dat een crème met meerdere antioxidanten mogelijk nog beter werkt. In dat geval kunnen de antioxidanten namelijk samenwerken en elkaar beschermen bij hun actie tegen vrije radicalen.

Titel:
Topical beta-carotene protects against infra-red-light-induced free radicals.

Jaar:
2011

Auteurs:
M.E. Darvin, J.W. Fluhr, M.C. Meinke, L. Zastrow, W. Sterry, J. Lademann

Tijdschrift:
Experimental Dermatology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21255091