Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting

Contactallergie door methylisothiazolinone op de Britse eilanden

Originele titel:
The rise in prevalence of contact allergy to methylisothiazolinone in the British Isles

Contactallergie veroorzaakt door methylisothiazolinone
Het aantal mensen dat contactallergie ontwikkelt na het in aanraking komen met MI lijkt sterk toe te nemen. Onderzoekers in Groot-Brittannië concluderen dat meer dan 1 op de 100 Britten allergisch is voor MI.

Methylisothiazolinone gebruikt als bewaarstof
Methylisothiazolinone (MI) is een bewaarstof dat gebruikt wordt in cosmetica. In Europa is het gebruik van MI in cosmetica tot een percentage van 0.01% toegestaan. Dit geldt voor zowel ‘leave-on’ producten (zoals een bodylotion) als ‘rinse-off’ producten (bijvoorbeeld shampoo).

1 op de 100 Britten allergisch voor methylisothiazolinone
Wanneer een dermatoloog een allergische reactie vermoedt, kan door middel van een plakproef bepaald worden welke stof leidt tot een allergische reactie. Daarbij worden verschillende ingrediënten van bijvoorbeeld een cosmeticaproduct op de huid aangebracht. Vervolgens wordt nagegaan welk van de ingrediënten leidt tot een reactie. De onderzoekers concludeerden dat het percentage allergische reacties bij patiënten op MI van 2010 tot 2013 op de Britse eilanden gestegen is van 1.7% naar 11.1%. De onderzoekers berekende dat deze 11% allergische reacties bij patiënten met huidproblemen, overeenkomt met een contactallergie van 1% van alle Britten voor MI.

Beperk gebruik methylisothiazolinone
Ook in andere Europese landen wordt een toename in het aantal gevallen contactallergie door MI gerapporteerd. Hoewel de percentages vaak wat lager zijn (onder de 10% bij patiënten met een allergische reactie), concluderen de onderzoekers dat deze uitkomsten moeten leiden tot een afname in blootstelling aan MI.

Jaar:
2014

Auteur:
G.A. Johnston (British Society for Cutaneous Allergy)

Tijdschrift:
Contact Dermatitis

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24628346