Wetenschap wereldwijd

Een dunne laag crème zorgt voor een lage SPF
De SPF (maat voor bescherming tegen uv-B-straling) van een zonnebrandcrème hangt sterk af van de hoeveelheid crème die je gebruikt. Insmeren met de helft van de aanbevolen hoeveelheid crème zorgt voor een halvering van de SPF die op het product staat vermeld. Tot die conclusie zijn wetenschappers gekomen na het testen van 6 zonnebrandcrèmes met SPF's tussen de 30 en 100.

Bepaling SPF per zonnebrandcrème en per smeerdikte
Bij de deelnemers van het onderzoek werd als eerste de individuele 'minimale erytheem dosis' (MED) van de huid bepaald. Een onbeschermd stukje huid werd met verschillende doses uv-licht beschenen. De MED werd vastgesteld door na te gaan wat per deelnemer de laagste dosis uv-straling was die leidde tot roodkleuring van de huid.

Vervolgens werden kleine stukjes van de huid van de deelnemers ingesmeerd met een zonnebrandcrème met SPF 30, 50, 70 of 100. Een dunne laag of dikke laag zonnebrandcrème (0.5, 1, 1.5 of 2 mg/cm2) werd aangebracht. Vervolgens werd opnieuw de laagste dosis uv-straling die nodig was voor roodkleuring van de huid bepaald (MED), alleen dan nu bij verschillende combinaties en hoeveelheden van zonnebrandcrème.

De SPF voor de verschillende zonnebrandcrèmes bij verschillende concentraties kon als volgt worden bepaald: SPF = MED bij beschermde huid / MED bij onbeschermde huid.

Normaal gebruik leidt tot sterke afname SPF
Wanneer het product met de aanbevolen dikte (2 mg/cm2) werd gesmeerd, kwam de SPF overeen met de SPF die op de verpakking stond van het product. Een halvering van de laag (1 mg/cm2) leidde tot een halvering van de SPF: SPF 100 werd bijvoorbeeld een SPF 55 en een SPF 30 werd een SPF 15 (zie figuur).

In de praktijk blijkt dat vaak niet meer product wordt gebruikt dan 0.5 mg/cm2. Mensen die kiezen voor een SPF 30 beschermen zich in dat geval eigenlijk maar met een SPF 9. 

Titel:
High-SPF sunscreens (SPF 70) may provide ultraviolet protection above minimal recommended levels by adequately compensating for lower sunscreen user application amounts.

Jaar:
2012

Auteurs:
H. Ou-Yang, J. Stanfield, C. Cole, Y. Appa, D. Rigel

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22463921