Eczeem

Graspollen in de lucht verergeren eczeem
Nieuw onderzoek toont aan dat mensen die eczeem hebben in combinatie met hooikoorts, meer last kunnen krijgen van eczeem wanneer hun huid in contact komt met graspollen. In het onderzoek werd een aantal eczeem patiënten blootgesteld aan een luchtstroom met pollen. Na afloop van het experiment bleek het eczeem aanzienlijk te zijn toegenomen.

Het onderzoek
17 vrijwilligers met eczeem- en hooikoortsklachten namen deel aan het onderzoek. 6 deelnemers werden twee opeenvolgende dagen blootgesteld aan een luchtstroom met pollen, de andere deelnemers aan een luchtstroom zonder pollen. 1 van de deelnemers uit de graspollen-groep haakte na de eerste dag van het experiment af: zijn klachten waren sterk toegenomen.

Graspollen werken direct op de huid bij eczeem patiënten
Bij de groep deelnemers die bloot waren gesteld aan de graspollen bleek het eczeem toegenomen te zijn ten opzichte van de huidklachten voorafgaand aan het experiment en ten opzichte van de huidklachten van de controlegroep. Vooral het eczeem op de huid die niet was bedekt met kleding, bleek sterk te zijn toegenomen. De onderzoekers concluderen dat de allergenen, vanwege een verminderde huidbarrière bij eczeem patiënten, direct werkzaam zijn op de huid door de huid binnen te dringen.

Aanleg en externe factoren van invloed op eczeem
Atopisch eczeem is chronische aandoening waar 1.5% tot 3% van de volwassenen aan lijdt. Eczeem wordt gekenmerkt door een wisselende toe- en afname van klachten. Aanleg, maar ook externe factoren, zoals warmte, bepaalde voeding, zeep of shampoo, spelen een rol bij het ontstaan of verergeren van de klachten.

Titel:
Exacerbation of atopic dermatitis on grass pollen exposure in an environmental challenge chamber.

Soort studie:
Randomized controlled trial

Jaar:
2015

Auteurs:
T. Werfel, A. Heratizadeh, M. Niebuhr, A. Kapp, L.M. Roesner, A. Karch, V.J. Erpenbeck, C. Lösche, T. Jung, N. Krug, P. Badorrek, J.M. Hohlfeld

Tijdschrift:
Journal of Allergy and Clinical Immunology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26044854