Wetenschap wereldwijd

Wat is een gevoelige huid?
Iemand met een ‘gevoelige huid’ heeft een trekkerige, branderige, tintelende, pijnlijke en/of jeukende huid. Hoewel een gevoelige huid vaak niet zichtbaar is, kan ook roodheid een kenmerk zijn. In Europa geeft 39% van de bevolking aan een ‘gevoelige huid’ te hebben. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Naast de huid van het gezicht, is vaak ook de huid van het hoofd en de handen gevoelig.

Van een aantal factoren is bekend dat ze een gevoelige huid kunnen verergeren en leiden tot een trekkerige, branderige of jeukende huid. Denk daarbij aan: UV-straling, laserlicht, luchtvervuiling, warmte, koud, wind, cosmetica, voeding, alcohol, stress en hormonen.


Hoe kom je aan een gevoelige huid?
Onderzoek laat zien dat een gevoelige huid vaak samengaat met een verslechterde huidbarrière. Een verslechterde huidbarrière laat irriterende stoffen of allergenen makkelijk de huid binnengaan en zorgt ervoor dat water snel uit de huid verdampt. Ook is een zwakke huidbarrière niet in staat de zenuwuiteinden goed te beschermen, waardoor de huid gevoelig wordt.

De kwaliteit van de huidbarrière is onder andere afhankelijk van de aanwezigheid van bepaalde vetten in de huid. Het is bekend dat bij een gevoelige huid de samenstelling van vetten niet in balans is, met een verminderde huidbarrière tot gevolg.

Een verslechterde huidbarrière wordt bijvoorbeeld ook gekoppeld aan huidaandoeningen als rosacea en eczeem. Berekend is dat de kans op het ontwikkelen van een allergie vijf maal zo hoog is bij mensen met een gevoelige huid als bij mensen met een normale huid.

Naast dat een verslechterde huidbarrière vaak samengaat met een gevoelige huid, denken onderzoekers dat mogelijk ook een overgevoeligheid van de zenuwen in de huid een rol speelt bij het tintelende of branderige gevoel van de huid.


Hoe herken je een gevoelige huid?
Een ‘gevoelige huid’ is niet zichtbaar en is vaak alleen te herkennen door dat wat de persoon zelf ervaart. Het ongemak is vooral dat de huid branderig, prikkend, jeukend of pijnlijk aanvoelt. Het kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven. Huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea, periorale dermatitis, psoriasis en seborroïsch eczeem gaan vaak samen met het hebben van een gevoelige huid.

Nederlandse onderzoekers hebben vorig jaar een onderzoek gepubliceerd over de gevoelige huid. Zij stellen dat de volgende kenmerken samengaan met een gevoelige huid:
- overgevoeligheid voor producten op de huid (zoals cosmetica);
- een beschadigde huidbarrière;
- het snel rood kleuren van de huid.

Behandeling van een gevoelige huid
Milde, hydraterende en kalmerende ingrediënten
Het behandelen van een gevoelige huid is lastig en de nadruk moet liggen op een huidverzorgingsroutine met milde, niet-irriterende ingrediënten. Daarnaast moeten individuele triggers (zoals bijvoorbeeld cosmetica, alcohol of laserlicht) worden ontweken. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van huidverzorgingsproducten met hydraterende en kalmerende ingrediënten vaak de klachten kan verminderen.

Hulp
Wanneer de bovenstaande maatregelen niet genoeg helpen kan het beste hulp gezocht worden bij de huisarts of dermatoloog. Het gebruik van corticosteroïden moet worden vermeden. Als alternatief kan een crème met een TRPV1 agonist toepast worden. Een andere benadering kan probiotica zijn. Dagelijks een supplement met lactobacillus paracasei zou de gevoeligheid van de huid kunnen verminderen en de huidbarrière sneller helpen herstellen.

Titel:
Sensitive skin

Jaar:
2016

Auteurs:
L. Misery, K. Loser , S. Stander

Tijdschrift:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih/pubmed/26805416