Wetenschap wereldwijd

Poriën zijn ‘openingen’ in de huid van de daaronder gelegen talg- en zweetklieren. Iedereen heeft gezichtsporiën maar de grootte verschilt per persoon. Heel veel poriën zijn met het blote oog niet zichtbaar. Een porie met een diameter vanaf 0,1mm zou te zien zijn, wordt aangenomen. En een porie wordt als ’vergroot’ gezien vanaf een diameter van 0,3mm. Vergrote poriën kunnen bij iedereen voorkomen, bij mannen en vrouwen, ongeacht leeftijd en afkomst. Maar vooral door vrouwen wordt dit als cosmetisch storend ervaren. Er is dan ook veel vraag naar behandelmogelijkheden. Dit artikel concludeert dat er voor de gekozen behandeling goed gekeken moet worden naar de verschillende onderliggende oorzaken. Want bij vergrote poriën kunnen meerdere factoren een rol spelen.


1. Overmatige talgproductie
Er is een relatie tussen de talgproductie en de grootte van poriën. Daarbij spelen hormoonveranderingen een rol. Zo is bij vrouwen geconstateerd dat de talgproductie tijdens de ovulatie (eisprong) hoger is, en de poriën groter. Daarbij komen vergrote poriën vooral voor op de neus en wangen, waar ook de talgproductie veelal hoger is.

Behandelingen:
-Isotretinoïne en hormoontherapie
Isotretinoïne (is een geneesmiddel afgeleid van vitamine A) en hormoontherapie (zoals een gecombineerde anticonceptiepil) zijn effectief in het remmen van de talgproductie en kunnen daarmee de grootte van poriën verminderen.

-Licht-/laserbehandeling
Licht- en laserbehandelingen kunnen effectief te zijn in het remmen van de talgproductie en daarmee de grootte van poriën verminderen.

-Botox
Botox zou mogelijk de talgproductie en poriegrootte kunnen verminderen.

-Dieet
Voeding met een hoge glycemische index kan mogelijk zorgen voor een hogere talgproductie. Een dieet met een lage glycemische index wordt geadviseerd.

-Huidverzorging
Er wordt veel onderzoek gedaan naar cosmetische ingrediënten die een vette huid kunnen verbeteren. Onder andere orthosiphon stamineus leaf extract, niacinamide en l-carnitine zijn succesvol gebleken in het verbeteren van een vette huid.

Overige adviezen:
Gezichtsreinigers moeten een simpele mix zijn van wasstoffen en geen vette bestanddelen bevatten. Moisturizers, zonnebrandcrèmes en andere huidproducten moeten een formule zijn van niet-afsluitende, niet-comedogene en olievrije ingrediënten.

 


2. Huidverslapping
In meerdere studies is de correlatie tussen de grootte van de poriën en de elasticiteit van de huid aangetoond. De huid verliest haar elasticiteit met het ouder worden en door langdurige blootstelling aan de zon. Dit zorgt voor huidverslapping, -verdunning en vergrote poriën.

Behandeling:
-Zonbescherming
Een aantal producten (en behandelingen) die claimen tegen huidveroudering en –verslapping te werken zijn in opkomst, en sommige hebben zeker potentie. Zonbescherming is essentieel op elke leeftijd en is noodzakelijk bij alle andere interventies tegen huidveroudering.

-Retinoïden crèmes en laserbehandelingen
Retinoïden crèmes (zoals tretinoïne en tazarotene) en laserbehandelingen kunnen de productie van collageen en elastine in de huid stimuleren. Doordat de huid ‘steviger’ wordt, kan dit ook effect hebben op de poriegrootte.

 


3. Dik haar
De grootte van de porie hangt vooral samen met de grootte van de haarfollikels (met of zonder talgklieren) volgens onderzoekers. En de grootte van de haarfollikel hangt samen met de grootte van de haar zelf. Oftewel: dikker haar zorgt voor grotere poriën.

Behandeling:
-Laser
Met een laserbehandeling kan haar vrijwel definitief verwijderd worden. De onderzoekers verwachten dat dit vergrote poriën kleiner zullen maken. Dit wordt overigens alleen aangeraden wanneer iemand ook last heeft van dikke, donkere haargroei.

 


Naast bovengenoemde factoren kunnen ook chronische acne, hormonen, verkeerd gebruik van huidverzorging, reiniginggewoontes en blootstelling aan de zon gerelateerd zijn aan de grootte van de poriën.

 


Originele titel:
Facial Pores: Definition, Causes, and Treatment Options

Jaar:
2016

Auteurs:
Sang Ju Lee, MD, PhD, Joon Seok, MD, Se Yeong Jeong, MD, Kui Young Park,MD, PhD, Kapsok Li, MD, PhD, and Seong Jun Seo, MD, PhD

Wetenschappelijk tijdschrift:
Dermatologic Surgery

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26918966