Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting
  • Opinie

Het risico op de ontwikkeling van melanomen bij piloten en cabinepersoneel:
UV metingen tijdens een vlucht

Originele titel:
The Risk of Melanoma in Pilots and Cabin Crew: UV Measurements in Flying Airplanes


Onderzoek:
In eerder onderzoek is vastgesteld dat melanomen vaak voorkomen onder vliegtuigpersoneel. In deze studie wordt nagegaan of vliegtuigpersoneel onder werktijd worden blootgesteld aan een belangrijke risico voor de ontwikkeling van melanomen: UV-straling.


Melanomen komen vaak voor bij vliegtuigpersoneel
In eerder onderzoek is naar voren gekomen dat melanomen (vorm van huidkanker) vaker voorkomen bij piloten en cabinepersoneel dan in de rest van de bevolking. UV-straling wordt gezien als oorzaak voor het ontstaan van melanomen. In dit onderzoek wordt nagegaan in welke mate vliegtuigpersoneel tijdens hun werk wordt blootgesteld aan UV-straling.

UV-metingen in de cockpit
De hoeveelheid UV-straling in de cockpit tijdens vluchten is vastgesteld met behulp van een UV-meter. De hoeveelheid UV-straling is gemeten op verschillende vlieghoogtes tot aan 30.000 voet boven de grond.

Ramen in de cockpit blokkeren geen UVA-straling
De metingen toonden aan dat de ramen van de cockpit de UVB-straling volledig blokkeerde. UVA-straling werd echter niet geblokkeerd: de hoeveelheid UVA-straling dat de cockpit binnendrong was hoger naarmate het vliegtuig op een hogere vlieghoogte vloog. De onderzoekers hebben berekend dat piloten blootgesteld worden aan een aanzienlijke hoeveelheid UVA straling: 56 minuten vliegen op een hoogte van 30.000 voet staat gelijk aan 20 minuten onder de zonnebank.


De auteurs concluderen dat cockpit-ramen moeten worden ontwikkeld die UVA-straling blokkeren en vliegtuigpersoneel moet worden geadviseerd zonbescherming te gebruiken tijdens de vlucht.


Dr. Jetske Ultee:
"Er wordt weliswaar één vliegtuig gemeten in dit onderzoek maar de resultaten zijn zorgwekkend. Ik weet dat bij veel mensen nog het idee bestaat dat glas alle UV straling tegenhoudt. Nu is dat ook een logische gedachte: je verbrandt immers niet achter glas. En dàt is nu het grote gevaar van die krachtige UVA straling. Je verbrandt niet maar loopt wel schade op. Het voelt misschien gek, maar zit je langdurig te werken bij een raam met zon: gebruik zonbescherming (met UVA logo)!"

Product adviezen voor goede zonnebrandcrèmes kunt u vinden op de weblog van dr. Jetske Ultee.


 

Soort studie:
- (2 sterren)

Jaar:
2014

Onderzoeksinstituut:
Mount Zion Cancer Research Center, University of California, San Francisco.

Auteurs:
Martina Sanlorenzo, Igor Vujic, Christian Posch, James E. Cleaver, Pietro Quaglino, Susana Ortiz-Urda

Wetenschappelijk tijdschrift:
JAMA Dermatology, online gepubliceerd.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25517516