Wetenschap wereldwijd

Geen standaard behandeling voor huidreacties na bestraling
Vaak raakt na bestraling de huid beschadigd. Bepaalde maatregelen kunnen worden genomen om de bestraalde huid te ontzien, zoals:
- Het dragen van ruim zittende kleding;
- Het droogdeppen (en niet wrijven) van de bestraalde huid;
- Het vermijden van UV-licht op de bestraalde huid;
- Geen gebruik te maken van pleisters, scheerschuim of parfum op de bestraalde huid;
- Niet te krabben.

Het effect van andere maatregelen om huidreacties tegen te gaan, zoals het gebruik van geneesmiddelen of huidverzorgingsproducten, is nagegaan in wetenschappelijke studies. Wetenschappers hebben de resultaten van deze studies op een rijtje gezet. Hun conclusie is: sommige geneesmiddelen en huidverzorgingsproducten lijken iets te doen voor de beschadigde huid, maar in veel gevallen ontbreekt overtuigend bewijs om deze behandelingen als standaard te adviseren.

Vaak een reactie op de huid
In veel gevallen gaat radiotherapie (bestraling) samen met een reactie van de huid, zoals zwelling, roodheid, pigmentatie of beschadiging van de huid. De huid kan pijnlijk zijn, jeuken en warm of branderig aanvoelen. Huidreacties ontstaan vaak 2 of 3 weken na de start van de bestraling en nemen in sommige gevallen pas 4 weken na afloop van het bestralingstraject af.

Veel behandelingen getest, maar nog geen overtuigende resultaten
Naar het voorkomen en behandelen van deze huidreacties wordt veel onderzoek gedaan. Doel van dit onderzoek is vast te stellen welke maatregelen patiënten het best kunnen nemen om er voor te zorgen dat de huidreacties minimaal zijn. Ook wordt onderzocht met welke producten de huid het best behandeld kan worden om de klachten te verminderen. Onderzoekers zijn nagegaan wat tot nu toe onderzocht is en of op basis van deze resultaten bepaalde behandelingen kunnen worden geadviseerd.

De auteurs stellen dat de meeste resultaten die gevonden zijn in deze studies nog niet overtuigen. Daarom is meer onderzoek nodig zodat eerder gevonden resultaten kunnen worden bevestigd. Pas als meerdere studies het effect aantonen van een bepaalde behandeling, kan deze behandeling ook echt worden geadviseerd.

De auteurs zien voldoende bewijs om het volgende te adviseren:
- Wassen met water en (een neutrale) zeep, of alleen water, is beter dan het niet wassen van de bestraalde huid. Er lijkt weinig verschil in uitkomsten te zijn tussen wassen met alleen water of wassen met water en zeep;
- Het gebruik van deodorant zonder metalen heeft geen effect op huidreacties. Onvoldoende onderzoek is gedaan naar het gebruik van deodorant met metalen.

Andere bevindingen in onderzoek naar huidreacties
Overzicht van de uitkomsten van studies waarbij is gekeken naar maatregelen om huidreacties te voorkomen (meer onderzoek is nodig die deze resultaten bevestigen):
- Het innemen van Wobe-Mugos E tabletten verkleint de kans op het krijgen van een huidreactie;
- Het innemen van pentoxifylline tabletten lijkt geen effect te hebben op huidreacties;
- Het wassen van de huid met water en zeep voorafgaand aan de bestraling verkleint niet de kans op een reactie van de huid na bestraling;
- Het gebruik van corticosteroïden crème voorafgaand aan de bestraling lijkt de kans op het krijgen van een reactie niet te verkleinen;
- Het aanbrengen van hyaluronzuur of trolamine op de huid verkleint niet de kans op huidreacties.

Uitkomsten van studies waarbij huidreacties zijn behandeld (meer onderzoek is nodig die deze resultaten bevestigen):
- Zinktabletten en Wobe-Mugos E tabletten verminderen de ernst van huidreacties;
- De resultaten van het gebruik van corticosteroïden zijn wisselend. De ene studie toont aan dat het huidreacties vermindert, een andere studie heeft geen meerwaarde gevonden voor het gebruik. Methylprednisolon (corticosteroïd) bleek effectiever dan dexpanthenol crème bij de behandeling van huidreacties;
- Hyaluronzuur lijkt huidreacties te verminderen (twee studies toonden dat aan, een derde studie vond geen meerwaarde van het gebruik van hyaluronzuur voor de behandeling van huidreacties);
- Geen meerwaarde is gevonden voor het gebruik van aloë vera of dexpanthenol crème;
- Trolamine (Biafine) crème lijkt enig effect te hebben;
- Het gebruik van Aquaphor en RadiaCare Gel lijkt geen effect te hebben op huidreacties;
- Zilververband en Mepile Lite dressings kunnen mogelijk klachten verminderen van natte wonden.

Titel:
Prevention and treatment of acute radiation-induced skin reactions: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.

Jaar:
2014

Auteurs:
R.J. Chan, J. Webster, B. Chung, L. Marquart, M. Ahmed, S. Garantziotis

Wetenschappelijk tijdschrift:
BMC Cancer

Link:
http://www.biomedcentral.com/1471-2407/14/53