Congressen

Volgens een nieuwe studie, gepresenteerd tijdens de zomerbijeenkomst van de Amerikaans Academie van Dermatologie (AAD), blijkt dat sommige ouders niet de juiste maatregelen treffen om hun jonge kinderen te beschermen tegen de zon.

Volgens een nieuwe studie, gepresenteerd tijdens de zomerbijeenkomst van de Amerikaans Academie van Dermatologie (AAD), blijkt dat sommige ouders niet de juiste maatregelen treffen om hun jonge kinderen te beschermen tegen de zon.

Advies voor zonbescherming – jonger dan 6 maanden
Het AAD adviseert om kinderen jonger dan 6 maanden zoveel mogelijk uit de zon te houden. Baby’s kunnen het beste in de schaduw blijven en extra bescherming krijgen door middel van shirts met lange mouwen, lange broeken, hoedjes en een zonnebril. Het gebruik van zonnebrandcrème moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Advies voor zonbescherming – ouder dan 6 maanden
Kinderen ouder dan 6 maanden kunnen het best een breedspectrum (zowel UVB als UVA bescherming) zonnebrandcrème van minimaal SPF 30 gebruiken. Kinderen met een gevoelige huid kunnen het beste kiezen voor een zonnebrandcrème waarin fysische zonnefilters als titanium dioxide en zinkoxide worden gebruikt. En zelfs bij het gebruik van zonnebrandcrème kan het beste de schaduw opgezocht worden en beschermende kleding worden gedragen.

Het onderzoek
Dr. Nouri en mede-onderzoekers van de Universiteit van Miami hebben 95 ouders ondervraagd naar hun zonbeschermingsroutines. Slechts 14,6% kon de adviezen van het AAD voor zonbescherming van kinderen, zoals hierboven beschreven.

Zonbescherming
83% van de ouders zoeken regelmatig de schaduw op voor hun kinderen, 43% gebruikt een hoed als bescherming en slechts 40% gebruikt kleding (lange mouwen en broeken) als zonbescherming. 92% gaf aan regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken bij hun kinderen jonger dan 6 maanden, ondanks de aanbevelingen voor andere methodes voor zonbescherming. Een derde van de groep gaf aan dat ze hun kinderen geleidelijk blootstellen aan de zon zodat zij ‘tolerantie tegen de straling van zon ontwikkelen’. “Sommige ouders denken misschien dat zij hun kind helpen door ze bloot te stellen aan zonlicht maar het tegenovergestelde is waar.” Zegt dr. Nouri. “Onbeschermde blootstelling aan de zon zorgt voor schade aan de huid’’.

Zonverbranding
3% gaf aan dat de hun kinderen in de eerste 6 maanden verbrand zijn, terwijl 12% aangaf dat hun kinderen bruin zijn geworden in de eerste 6 maanden. Dr. Nouri reageert hierop: ‘Er wordt onder mensen met een donkerdere huidskleur gedacht dat zij geen zonbescherming nodig hebben, maar dat is niet het geval. Iedereen kan huidkanker krijgen, dus iedereen moet stappen ondernemen om zichzelf en hun kinderen te beschermen tegen schadelijke UV-straling.’

Dr. Nouri stelt dat ouders, ongeacht de huidskleur, een goed voorbeeld moeten geven door het toepassen van juiste zonbescherming vanaf jongs af aan.

[Bron]

 

Meer tips en weetjes over zonbescherming van kinderen kunt u vinden op de website: www.smeerjein.nl. Smeer je in! is een landelijke campagne om kinderen te beschermen tegen de zon.