Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting

Samenvoeging van resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar verzorging de rijpere huid

Originele titel:
Maintaining skin integrity in the aged: a systematic review

Het onderzoek:
Wanneer de huid veroudert, wordt de huid kwetsbaar. In dit artikel zijn resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van methoden van huidverzorging van de rijpere huid samengevoegd.

In de samenvatting wordt met name ingegaan op de conclusies van het artikel met betrekking tot het voorkomen of behandelen van de droge huid.

Huidverzorging houdt de rijpere huid in goede conditie
Ouder worden gaat samen met veranderingen in de huid. Huidcellen worden minder snel vervangen door nieuwe cellen, de barrièrefunctie van de huid vermindert, wonden helen minder snel en de aanmaak van zweet en sebum neemt af. Ook chronische ziekten, medicijngebruik en omgevingsfactoren hebben een negatief effect op de huid. Dit alles leidt vaak tot huidaandoeningen of beschadigingen van de huid, zoals xerosis cutis (droge huid). Goede huidverzorging wordt gezien als de belangrijke strategie om de huid in goede conditie te houden.

Resultaten van onderzoek naar behandeling van droge huid
In dit artikel is het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van huidverzorging van de rijpere huid samengevoegd en is nagegaan welke methoden (buiten voorgeschreven geneesmiddelen) van huidverzorging effectief zijn voor het voorkomen of behandelen van een droge huid.

Synthetische zeep in plaats van gewone zeep
De resultaten van één van de onderzoeken laten zien dat het gebruik van synthetische zepen in combinatie met het gebruik van minerale olie de droogheid van de huid vermindert.

Humectanten verminderen droge huid
Andere onderzoeken tonen aan dat het gebruik van crèmes en lotions met ureum (tot 10%) en melkzuur (tot 5%) droge huid vermindert, de hydratatie van het stratum corneum verhoogt en het trans epidermaal waterverlies verlaagt. Ook de combinatie van 10% urea en 4% melkzuur verbeterde de droge huid. Geen duidelijk verschil werd gevonden wanneer producten met verschillende humectanten (trekt water aan) met elkaar werden vergeleken. Vergelijkbare resultaten werden gevonden wanneer producten met verschillende soorten glycerol met elkaar werden vergeleken: een product met glycerol voorkomt irritatie, maar vergelijking van twee verschillende glycerol-formules leverde geen winnaar op. Eén onderzoek toonde aan dat droge huid ook behandeld kan worden door het gebruik van een occlusief: 6% dimethicone. Dimethicone bleek vooral een positief effect te hebben op het trans epidermaal waterverlies.

Conclusie: synthetische zeep en humectanten voor de droge huid
De auteurs van dit artikel concluderen dat het gebruik van synthetische (vloeibare) zeep in plaats van normale zeep, droge huid kan voorkomen of kan behandelen. Ook de toepassing van moisturizers met humectanten, zoals melkzuur, ureum, glycerine en alfa-hydroxyzuren is effectief in de behandeling van een droge huid en draagt daarnaast bij aan een barrièrefunctie van de huid.

Product adviezen voor reinigers en moisturizers kunt u vinden op de weblog van dr. Jetske Ultee

Soort studie:
Review (4 sterren)

Jaar:
2013

Auteurs:
J. Kottner, A. Lichterfeld, U. Blume-Peytavi

Wetenschappelijk tijdschrift:
British Journal of Dermatology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23773110