Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting
  • Opinie

Huidverzorging voor mannen

Originele titel:
Male skin and ingredients to male skin care

Het onderzoek:
Het scheren van gezichtsbeharing is een belangrijk onderdeel van huidverzorging bij mannen, maar gaat vaak samen met huidirritatie en branderigheid van de huid. Draelos onderzoekt het effect van het gebruik van een cleanser vóór het scheren en het gebruik van niacinamide na het scheren.

Scheren van gezichtshaar
De huid van mannen is anders dan de huid van vrouwen. Naast een verhoogde zweetproductie, verdampt bij mannen minder zweet op de huid, is de temperatuur van de huid en het transepidermaal waterverlies hoger, is de pH-waarde van de huid lager en hebben mannen gezichtsbeharing. Het scheren van gezichtsbeharing is een belangrijk onderdeel van huidverzorging bij mannen, maar gaat vaak samen met huidirritatie en branderigheid van de huid. Draelos bespreekt een aantal factoren die belangrijk zijn voor het comfortabel scheren van gezichtsbeharing.

Voorafgaand aan het scheren
Draelos meent dat het ongemak van scheren afhangt van de hoeveelheid kracht die gezet moet worden om de baardharen af te snijden. Voorafgaand aan het scheren is daarom de bevochtiging van het gezichtshaar van groot belang: de kracht die nodig is een natte baardhaar af te scheren is bijna de helft van de kracht die nodig is voor een droge haar. Draelos stelt dat een droge baardhaar net zo sterk is als een koperdraad van de zelfde diameter. Daarnaast stelt Draelos dat voorafgaand aan het scheren het reinigen van de huid (het verwijderen van sebum en huidschilfers) het mes helpt om over de huid te glijden. Dit voorkomt wrijving tussen het mes en de huid en daarmee wondjes en houdt de huidbarrière intact.

Tijdens het scheren
Tijdens het scheren zorgt scheerschuim ervoor dat baardharen vochtig blijven en het mes makkelijk over de huid glijdt.

Na het scheren
Draelos raadt aan na het scheren gebruik te maken van producten met glycerine en emmolients om huidproblemen door scheren te voorkomen.

Draelos beschrijft twee studies waarin de hierboven beschreven concepten worden getoetst.

Vóór het scheren: cleanser beter dan zeep
Studie opzet
Twintig proefpersonen namen deel aan een vijf dagen durend onderzoek waarbij twee manieren van scheren met elkaar worden vergeleken. Alle deelnemers gebruikten voor beide zijden van het gezicht het zelfde scheermes en het zelfde scheerschuim en na afloop de zelfde moisturizer. De voorbereiding voor het scheren van de beide zijden van het gezicht verschilde wel: één zijde werd gereinigd met zeep, de andere zijde met een milde cleanser met sodium trideceth sulfate, sodium lauroamphoacetate en sodium myristoyl sarcosinate.

Resultaat onderzoek
Resultaten tonen aan dat de reiniging met een milde cleanser een positief effect heeft op de huid na het scheren: de hydratatie en huidbarrière van de huid van de zijde van het gezicht waarmee gereinigd was met de cleanser was beter dan de zijde van het gezicht die gereinigd was met zeep.

Niacinamide goed voor na het scheren
Studie opzet
Tijdens deze studie zijn drie verschillende condities na het scheren getest: het gebruik van een moisturizer met glycerine en emmolients, het gebruik van een moisturizer met glycerine, emmolients en niacinamide (5%) of geen moisturizer. 90 mannen pasten afwisselend twee van de drie condities toe: per zijde van het gezicht één conditie.

Resultaat onderzoek en conclusies
Beide moisturizers bleken direct na het scheren een positief effect te hebben op de huidbarrière in vergelijking met de conditie waarin geen moisturizer werd gebruikt. Draelos concludeert dat deze verbetering veroorzaakt wordt door de glycerine in de moisturizer. De metingen na 1, 2 en 3 weken lieten zien dat de moisturizer met niacinamide het transepidermaal waterverlies sterker vermindert dan de moisturizer zonder niacinamide. Draelos concludeert dat deze betere score een verbeterde stratum corneum aantoont door het gebruik van niacinamide.

Dr. Jetske Ultee:
"Zoe Draelos geeft een paar nuttige tips om de kans op huidproblemen te voorkomen. Overdrijf overigens niet met het “nat-maak ritueel”. Te lang contact met water verstoort de barrièrefunctie van je huid en dat vergroot nou juist weer de kans op irritatie."

De moisturizer van Uncover Skincare bevat de ideale combinatie van glycerine, emmolient en 5% niacinamide

Soort studie:
Gerandomiseerd onderzoek met een controlegroep (5 sterren)

Aantal deelnemers:
20 en 90

Jaar + land:
2011, Verenigde Staten

Auteurs:
Z.D. Draelos

Onderzoeksinstituut:
Department of Dermatology, Duke University School of Medicine, Durham, NC, USA.

Wetenschappelijk tijdschrift:
British Journal of Dermatology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22385030