Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting

Bescherming van de huid tegen infrarood licht met antioxidanten

Originele titel:
Effective Photoprotection of Human Skin against Infrared A Radiation by
Topically Applied Antioxidants: Results from a Vehicle Controlled, Double-Blind, Randomized Study

Het onderzoek:
In dit onderzoek is het effect van de toevoeging van antioxidanten aan een SPF30 onderzocht. De resultaten wijzen uit dat alleen een SPF30 met antioxidanten bescherming biedt tegen infrarode straling.

Infrarode straling schadelijk voor de huid
UV-straling beschadigt de huid. Zonnebrandcrèmes beschermen de huid tegen UVB-straling (290-320 nm) en vaak ook tegen UVA-straling (320-400 nm). Uit onderzoek is gebleken dat niet alleen UV-straling een nadelig effect heeft op de huid, maar dat ook infrarode straling (770-1400 nm) schadelijk is voor de huid. Infrarode straling zorgt voor de aanmaak van reactieve zuurstofverbindingen in de huid.

MMP-1 expressie leidt tot afbraak van collageen
Infrarode straling zorgt voor meer activiteit van het enzym MMP-1 in de huid. Dit is nadelig, want MMP-1 breekt collageen af. In laboratoriumonderzoek is vastgesteld dat het aanbrengen van een combinatie van verschillende antioxidanten op de huid (vitamine C, vitamine E, ubiquinone en druivenpitten extract) de toegenomen MMP-1 activiteit, als gevolg van infrarode straling, kan remmen.

Vergelijking SPF30 met SPF30+antioxidanten
In dit onderzoek is nagegaan of de combinatie van een SPF30 met antioxidanten een betere bescherming biedt tegen infrarode straling dan een SPF30 zonder toegevoegde antioxidanten.

Dertig gezonde proefpersonen namen deel aan het onderzoek. Per deelnemer werden vier gebiedjes op de huid vergeleken:
Locatie 1: Huid ingesmeerd met SPF30 + een cocktail van antioxidanten (vitamine C, vitamine E, ubiquinone en druivenpitten extract) en bestraald met infrarode straling;
Locatie 2: Huid ingesmeerd met SPF30 en bestraald met infrarode straling;
Locatie 3: Huid niet ingesmeerd maar wel bestraald met infrarode straling;
Locatie 4: Huid niet ingesmeerd en niet bestraald.

24 uur na de bestraling werd op de vier verschillende locaties een huidbiopt genomen (een stukje huid weggehaald).

SPF30 alleen niet voldoende bescherming tegen infrarode straling
De huidbiopten gaven inzicht in de toename van de activiteit van MMP-1 (en dus schade aan de huid):

- In de huid op locatie 3 (bestraald) was de activiteit van MMP-1 hoger dan in de huid op locatie 4 (niet bestraald). Deze resultaten bevestigen dat infrarode straling schade toebrengt aan de huid door verhoging van de activiteit van MMP-1.
- De MMP-1 activiteit in de onbeschermde, maar wel bestraalde huid (locatie 3) verschilde niet significant van de MMP-1 activiteit in de huid die beschermd was met alleen de SPF30 (locatie 2). Dit resultaat wijst uit dat een SPF30 onvoldoende bescherming biedt tegen infrarode straling.
- De MMP-1 activiteit in de onbeschermde huid (locatie 3) was hoger dan de MMP-1 activiteit in het stukje huid dat beschermd was met een SPF30 + antioxidanten (locatie 1). Dit resultaat wijst uit dat een SPF30 + antioxidanten wel bescherming biedt tegen infrarode straling.

Antioxidanten bieden bescherming tegen infrarode straling
Hoewel de SPF30 enige bescherming bleek te bieden tegen de infrarode straling, was het verschil in MMP-1 activiteit tussen deze conditie en de conditie waarin de huid onbeschermd was, niet significant. De toegevoegde antioxidanten leidde wel tot een significant verschil tussen de onbeschermde en de beschermde conditie.

Soort studie:
Randomized Controlled Trial (5 sterren)

Jaar:
2015

Auteurs:
S. Grether-Beck, A. Marini, T. Jaenicke, J. Krutmann

Wetenschappelijk tijdschrift:
Photochemistry and Photobiology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25349107