Ingrediënten

Hoewel de oorzaak van een gevoelige huid nog niet geheel begrepen wordt, is het idee dat in ieder geval twee processen bijdragen:

1. Een verminderde huidbarrière
Een verminderde barrièrefunctie en een verhoogde gevoeligheid van de huid leiden tot ‘zichtbare’ kenmerken van een gevoelige huid: roodheid en schilfertjes.

2. Overmatig heftige reactie van de gevoelszenuwcellen
De subjectieve symptomen van een gevoelige huid (stekend gevoel, branderigheid en tinteling van de huid) worden veroorzaakt door een overmatig heftige reactie van de gevoelszenuwcellen in de huid.

Bij een gevoelige huid wordt daarom vaak milde en kalmerende huidverzorging geadviseerd. In dit onderzoek zijn de kalmerende eigenschappen van de huidverzorgingsingrediënten 4-t-butylcyclohexanol en zoethoutwortelextract vastgesteld. 4-t-butylcyclohexanol is een vrij nieuw kunstmatig ingrediënt. Zoethoutwortel is een kalmerend ingrediënt dat juist al heel lang gebruikt wordt in huidverzorgingsproducten.


Test 1: Vermindert 4-t-butylcyclohexanol branderigheid, steken en tintelingen?
Om de subjectieve symptomen van een gevoelige huid, zoals branderigheid, steken en tintelingen, te onderzoeken zijn twee crèmes gebruikt: één mét de 4-t-butylcyclohexanol (behandelcrème) en een zonder (controlecrème). De test is uitgevoerd bij 24 proefpersonen. Om een gevoelige huid uit te lokken werd gebruik gemaakt van een extract van hete chilipepers. Dit extract werd aangebracht op de plooien tussen de neus en mondhoeken.
Daarna werden de twee crèmes aangebracht op de huid. Na het aanbrengen van de crèmes werd door de proefpersonen na 2, 10 en 15 minuten aangegeven op een schaal van 0 tot 10 (0 = geen branderigheid of steken, 10 = extreme branderigheid en steken) hoe de huid aanvoelde.

De crème met 4-t-butylcyclohexanol bleek de branderigheid, het stekende gevoel en tintelingen van de huid significant te verminderen ten opzichte van de huid waar de controlecrème was aangebracht.

Test 2: Vermindert de combinatie 4-t-butylcyclohexanol – zoethoutwortelextract roodheid?
Ook testen de wetenschappers het effect van de ingrediënten bij roodheid van de huid. Een crème met de combinatie van 4-t-butylcyclohexanol en zoethoutwortelextract werd vergeleken met een crème zonder deze ingrediënten (controlecrème).
Om de symptomen van een gevoelige huid uit te lokken, werd bij 38 proefpersonen de huid van de onderarm met een wegwerpmesje geschoren. Eén testplekje werd behandeld met de combinatie, één met de controlecrème en één testplekje werd niet behandeld.
De crème met de combinatie 4-t-butylcyclohexanol en het extract van zoethoutwortel kalmeerde de huid beter (verminderde de roodheid meer) dan de controlecrème.

4-t-butylcyclohexanol - zoethoutwortel zorgt voor afname van de symptomen van een gevoelige huid
De combinatie van 4-t-butylcyclohexanol en zoethoutwortelextract blijkt effectief in het behandelen van een gevoelige huid. Een crème met deze combinatie zorgt voor een directe afname van symptomen van een gevoelige huid, zoals roodheid en branderigheid.

 

Originele titel:
Effective treatment for sensitive skin: 4-t-butylcyclohexanol and licochalcone A

Jaar: 2015

Auteurs:
M. Sulzberger, A.-C. Worthmann, U. Holtzmann, B. Buck, K.A. Jung, A.M. Schoelermann, F. Rippke, F. Stäb, H. Wenck, G. Neufang, E. Grönniger

Tijdschrift:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology

Link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26805417