Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting

Het effect van een dieet met een lage glycemische last op de ernst van acne

Originele titel:
Clinical and histological effect of a low glycaemic load diet in treatment of acne vulgaris in Korean patients: a randomized, controlled trial.

Het onderzoek:
Een voedingspatroon met een lage glycemische last (bijvoorbeeld volkoren producten, fruit, groente en vis) vermindert de ernst van acne. Tot die conclusie zijn onderzoekers gekomen na aanpassing van het dieet van mensen met acne.

Dieet heeft invloed op acne
Een voedingspatroon met een lage glycemische index* vermindert de ernst van acne. Tot die conclusie zijn onderzoekers gekomen na aanpassing van het dieet van mensen met acne. Het dieet verminderde de hoeveelheid ontstekingen en het aantal mee-eters. Daarnaast daalde de ernst van ontstekingen.

Helft van de deelnemers past dieet aan, andere helft niet
In totaal deden 32 acne patiënten mee met het onderzoek. De helft van de deelnemers veranderde voor tien weken hun dieet, de andere helft niet. Het dieet werd aangepast door voedingsmiddelen met een hoge glycemische last (voorbeelden van voedingsmiddelen met een hoge glycemische last zijn: gebakken aardappels, wit brood, frisdrank) te vervangen door bijvoorbeeld volkoren producten, fruit, groente en vis. Door de aanpassing in het dieet kreeg de interventiegroep minder koolhydraatrijke voeding en vet binnen. Om uit te sluiten dat de resultaten beïnvloed zouden worden door een daling van de inname van het aantal calorieën, werd het dieet aangevuld met eiwitrijke voeding.

Verbetering in acne pas op na 10 weken zichtbaar
Pas na tien weken (laatste meetmoment) werd een verschil in de ernst van acne tussen de groepen gevonden. Wel was het aantal ontstekingen al na vijf weken gedaald. Na tien weken was het aantal laesies in de groep met een lage glycemische last met 70,9% gedaald, terwijl geen verschil gevonden werd in de groep acne patiënten die het dieet niet had aangepast.

Relatie wordt mogelijk ook beïnvloed door andere voedingsstoffen
Hoewel de glycemische last van het dieet tussen de groepen aanzienlijk verschilde, is in het onderzoek geen rekeningen gehouden met andere eigenschappen van de voedingsstoffen. Zo zou ook het aantal verzadigde vetzuren of de hoeveelheid vezels in de voeding de resultaten kunnen hebben beïnvloed. Ook is geen rekening gehouden met de inname van melkproducten (vaak ook genoemd als oorzaak van acne).


*glycemische last: De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. (voedingscentrum, http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx)

Soort studie:
Randomized controlled trial (5 sterren)

Jaar:
2012

Auteurs:
H.H. Kwon, J.Y. Yoon, J.S. Hong, J.Y. Jung, M.S. Park, D.H. Suh

Wetenschappelijk tijdschrift:
Acta Dermato-Venereologica

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22678562