Wetenschap wereldwijd

The Fact Checker

 

Is lichttherapie aan te raden bij eczeem?

 

 

De behandeling van eczeem met licht kan effectief zijn, maar is niet een therapie waar in eerste instantie voor moet worden gekozen. Patiënten die geen baat hebben bij de standaard behandelingen, zoals het gebruik van crèmes, kunnen kiezen voor lichttherapie. Uit onderzoek blijkt dat lichttherapie klachten kan verminderen.

Veel verschillende vormen van lichttherapie zijn mogelijk. Als lichtbron kan zonlicht worden gebruikt, maar ook kunstlicht, zoals UVA- of UVB-licht, of een combinatie van UV-licht, zichtbaar licht en infrarood licht. Onduidelijk is welke variant zorgt voor de beste resultaten, maar kunstlicht lijkt wel effectiever te zijn dan natuurlijk licht. Belangrijk is dat de behandeling onder supervisie van een dermatoloog wordt toegepast. Bij sommige vormen van lichttherapie wordt de blootstelling aan licht gecombineerd met een andere behandeling, zoals de inname van medicatie die het effect van de therapie verbetert.

Wel heeft deze therapie nadelen. Zo is het kostbaar, duurt een behandeling lang (bijvoorbeeld 2-3 therapieën per week, voor 3 maanden lang), zijn sommige delen van de huid moeilijk bereikbaar (oksels) en gaat UV-straling samen met huidschade.

Titel:
Management of atopic dermatitis: safety and efficacy of phototherapy

Jaar:
2015

Auteurs:
A. Patrizi, B. Raone, G.M. Ravaioli

Tijdschrift:
Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology

Link