Wetenschap wereldwijd

Omega-3 en omega-6 vetzuren verbeteren acne
Het slikken van omega-3 vetzuren en gammalinoleenzuur (omega-6 vetzuren) kan zorgen voor minder puistjes. Dat is de conclusie van een onderzoek waarin volwassen 10 weken dagelijks omega-3 vetzuur of gamma-linoleenzuur innamen. Acne verbeterde in beide groepen, maar niet in een controlegroep (een groep volwassenen die geen tabletten innamen).

Omega-3 vetzuren en gammalinoleenzuur doen niet voor elkaar onder
45 volwassenen -met milde tot matige acne- namen deel aan de studie. Dermatologen telden voor en na de onderzoeksperiode het aantal ontstekingen en niet-ontstoken plekjes op het gezicht van de deelnemers. Het aantal pukkeltjes was in beide groepen gedaald, maar niet in de controlegroep.

Deelnemers mochten aangeven of zij vonden dat hun acne was verbeterd. Ook hieruit bleek dat alleen deelnemers die gamma-linoleenzuur of omega-3 vetzuur capsules gebruikten, een afname zagen in hun acne. Alle resultaten waren voor de groepen gamma-linoleenzuur en omega-3 vetzuur vergelijkbaar.

Analyse van de acne ontstekingen op celniveau liet zien dat beide omega-vetzuren een belangrijke factor (IL-8) bij het ontstekingsproces remmen.

Gamma-linoleenzuur is een omega-6 vetzuur, afkomstig van borage olie. De ene groep slikte 1000 mg borage olie, wat 200 mg gammalinoleenzuur bevatte. De groep omega-3 vetzuur slikte een capsule met 500 mg eicosapentaeenzuur en 500 mg docosahexaeenzuur. Beide groepen slikten twee capsules per dag.

Voeding speelt een rol bij acne
Hoewel acne één van de meest-voorkomende huidaandoeningen is, is de exacte oorzaak onduidelijk. Voeding lijkt een rol te spelen bij het ontstaan of verergeren van acne. Zo kan voeding met een lage glycemische last een positief effect hebben op acne [link]. Onderzoek wijst uit dat melkproducten mogelijk acne verergeren [link].

Soort studie:
Randomized controlled trial

Jaar:
2014

Auteurs: J.Y. Jung, H.H. Kwon, J.S. Hong, J.Y. Yoon, M.S. Park, M.Y. Jang, D.H. Suh.

Wetenschappelijk tijdschrift:
Acta-Dermato Venereologica

Link:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24553997