Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting

Het ontstekingsremmende effect van kersenbloesem extract

Originele titel:
The anti-inflammatory effect of cherry blossom extract (Prunus yedoensis) used in soothing skincare product.

Conclusie onderzoek:
Kersenbloesem extract werkt kalmerend op de huid en is daarom een waardevol ingrediënt van huidverzorgingsproducten. Wetenschappers zijn tot deze conclusie gekomen door het effect van het ingrediënt op de huid in twee experimenten te onderzoeken.

Kersenbloesem extract kalmeert de huid
Kersenbloesem extract werkt kalmerend op de huid en is daarom een waardevol ingrediënt van huidverzorgingsproducten. Wetenschappers zijn tot deze conclusie gekomen door het effect van het ingrediënt op de huid in twee experimenten te onderzoeken.

Kersenbloesem extract kalmeert geïrriteerde huid
In een in vivo experiment is bij 40 proefpersonen een klein stukje huid geïrriteerd. De wetenschappers maakten daarbij gebruik van sodium lauryl suplhate: een stofje dat in hoge concentratie zorgt voor irritatie waardoor de huid rood wordt. Een sticker met sodium lauryl sulphate werd op de huid van beide armen van alle proefpersonen geplakt. Na 24 uur werden de stickers verwijderd en werd de huid in de daarop volgende dagen twee maal daags behandeld. De ene arm werd ingesmeerd met een placebo (crème zonder kersenbloesem extract) en de andere arm met een crème met 3% kersenbloesem extract. Na 1, 3, 5, 7 en 9 dagen werd gekeken of de roodheid van de huid op beide armen was afgenomen.

De huid die werd behandeld met de crème met kersenbloesem extract bleek veel sneller te herstellen dan de huid die werd behandeld met het placebo. Conclusie: kersenbloesem extract heeft een kalmerend effect en gaat roodheid (de ontstekingsreactie) van de huid tegen.

Kersenbloesem extract beïnvloedt ontstekingsproces
In een in vitro experiment is vastgesteld dat kersenbloesem extract de productie van stikstofoxide kan tegengaan. Een afname van de productie van stikstofoxide is waardevol, want stikstofoxide is een belangrijk component van het ontstekingsproces. 

De wetenschappers kwamen tot deze conclusie door een verzameling cellen (een cellijn) bloot te stellen aan een stofje dat zorgt voor een toename in stikstofoxide, en aan 0.5%, 1% of 2% kersenbloesem extract. De resultaten wezen uit dat kersenbloesem extract de productie van stikstofoxide beperkt. Ook bleek dat een hoog percentage kersenbloesem extract leidt tot een sterkere afname van de productie van stikstofoxide dan een laag percentage kersenbloesem extract. 

De uitkomsten van dit experiment geven meer inzicht in de werking van kersenbloesem extract: het extract beïnvloedt het ontstekingsproces door de productie van stikstofoxide tegen te gaan.

Waardevol ingrediënt van huidverzorgingsproducten
Beide experimenten wijzen uit dat kersenbloesem extract de huid kan kalmeren. De wetenschappers concluderen daarom dat kersenbloesem extract een waardevolle toevoeging kan zijn aan huidverzorgingsproducten.

Soort studie:
In vivo: randomized controlled trial (5 sterren)
In vitro: pre-clinical study (1 ster)

Jaar:
2014

Auteurs:
Zhang YQ, Guan L, Zhong ZY, Chang M, Zhang DK, Li H, Lai W.

Wetenschappelijk tijdschrift:
International journal of cosmetic science

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25065693