Onderzoeksprojecten

De toepassing van resultaten van wetenschappelijke onderzoek door huidtherapeuten in hun behandeling van patiënten

Komt het advies van huidtherapeuten overeen met het advies van wetenschappers?
Huidtherapeuten behandelen de zieke of beschadigde huid en informeren patiënten over de verzorging van hun huid. Maar komt hun advies en keuze voor een behandelmethode overeen met dat wat wetenschappers adviseren op basis van onderzoek naar huidproblemen?

In dit onderzoek zijn de behandelmethodes van huidtherapeuten en hun advies vergeleken met aanbevelingen van auteurs van wetenschappelijke artikelen.

Interviews en literatuuronderzoek
Om een indruk te krijgen welk advies huidtherapeuten geven en voor welke behandeling ze kiezen, hebben studenten Geneeskunde negen huidtherapeuten geïnterviewd. In deze gesprekken is huidtherapeuten gevraagd naar hun advies en hun keuze voor behandeling van acne, atopisch eczeem, hyperpigmentatie, littekens en rosacea.

In een literatuurstudie is gezocht naar recente medisch wetenschappelijke artikelen die behandelingen of advies beschrijven voor acne, atopisch eczeem, hyperpigmentatie, littekens en rosacea. Vastgesteld is wat auteurs van wetenschappelijke artikelen adviseren voor de behandeling en verzorging van de huid bij deze aandoeningen.

Het advies dat deze negen huidtherapeuten gaven en hun keuze voor behandeling, is vervolgens vergeleken met aanbevelingen door auteurs van de wetenschappelijke artikelen.

Benzoyl peroxide of juist een ‘dieptereiniging’ bij acne?
Enkele opvallende resultaten na de vergelijking van literatuur met uitspraken van de geïnterviewde huidtherapeuten:

Geen enkele geïnterviewde huidtherapeut kiest voor het advies van benzoylperoxide bij acne, wat juist wel vaak genoemd wordt in de gevonden artikelen. Ook noemt maar een enkele huidtherapeut lasertherapie bij behandeling van littekens en noemt een drietal huidtherapeuten bescherming tegen de zon niet als advies bij rosacea.

Aan de andere kant noemen huidtherapeuten behandelingen die juist niet worden ondersteund door de literatuur, zoals massage bij littekens, acnetherapie bij rosacea of een dieptereiniging bij acne.

Concluderend: het advies van de geïnterviewde huidtherapeuten voor behandeling of verzorging van de huid komt voor de gekozen huidaandoeningen in een aantal gevallen niet overeen met aanbevelingen uit de gevonden artikelen.

De volledige resultaten van dit onderzoek zijn in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie gepubliceerd. Het artikel zal binnenkort online verschijnen.

Jaar:
2014

Auteurs:
M.C. Boog, A. Nederend, P. Velthuis, J. Ultee

Wetenschappelijk tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie

Link:
http://www.nvdv.nl/
Het artikel zal binnenkort online verschijnen.

Tags