Congressen

Tijdens het Maui Derm Congres van afgelopen maand is onder andere gesproken over het voorkomen van acne in alle leeftijdsgroepen, de behandeling van acne met antibiotica en het gevaar van antibiotica resistentie.

Acne bij jong en oud
Het is inmiddels erkend dat acne niet alleen bij pubers, maar bij zowel jong als oud kan voorkomen. Of het aantal volwassene met acne nu meer of minder is geworden in de loop der jaren is niet te zeggen: hier zijn geen cijfers van.
Dr. Yan, spreker op het congres, gaat in op het voorkomen van acne bij kinderen. Hij stelt dat artsen oplettend moeten zijn bij het voorkomen van acne bij zeer jonge kinderen. Acne kan in deze gevallen een teken zijn van andere onderliggende problemen, zoals hormonale afwijkingen. Bij jonge kinderen met acne en astma kan de inhalator (en dus de steroïden) de veroorzaker zijn van acne.

Vijf procent van de kinderen tussen de 7 en 11 jaar heeft acne. Het hebben van acne op deze leeftijd vergroot de kans op een ernstige vorm van acne tijdens de puberteit. Dr. Yan adviseert topicale retinoïden en benzoyl peroxide als behandeling van acne (bij deze leeftijdsgroep).

Te snel antibiotica
Dermatologen hebben veelal dezelfde aanpak voor behandeling van acne bij de verschillende leeftijdsgroepen. Dr. Eichefield stelt dat dermatologen voorzichtiger moeten zijn met het uitschrijven van antibiotica vanwege het resistentie-gevaar. Dr. Eichenfield: ‘’Met name bij kinderen met acne wordt te snel antibiotica voorgeschreven en te weinig gebruik gemaakt van topicale middelen.’’

Topicale behandeloptie
Ook kwam tijdens het congres een nieuwe behandelvorm aan bod. Dermatologen kunnen uitkijken naar een nieuwe concentratie van de combinatie benzoylperoxide & clindamycine voor de behandeling van milde tot matige acne als enkelvoudige therapie.

 

Ook is er gesproken over de goedkeuring van nieuwe medicatie voor rosacea en atopische dermatitis.

Ivermectin is een nieuwe behandelcrème voor rosacea. Het is nog niet duidelijk of deze crème werkt op de inflammatie of op de parasieten in de huid.

Dupilumab is een antistof die ingezet kan worden bij matig tot ernstige atopische dermatitis.

Vooralsnog veelbelovende therapieën, binnenkort meer hierover op Skinwiser.


Bron:
Dermatology Times - behandeling acne/resistentie antibiotica

Dermatology Times - acne bij jonge kinderen

Dermatology Times - nieuwe medicatie