Wetenschap wereldwijd

Acne komt vaker voor dan alle andere huidaandoeningen bij elkaar. Liefst negentig procent van de mensen krijgt er op enig moment in zijn leven mee te maken. In Amerika praat je bijvoorbeeld al over jaarlijks 50 miljoen mensen. Desondanks bestaan er nog heel veel misverstanden rond acne. Juist die misverstanden hebben een grote impact op de kwaliteit van leven van patiënten, blijkt uit onderzoek onder leiding van professor Kimball.

Prof. dr. Alexa Boer Kimball is hoogleraar dermatologie aan de Harvard Medical School in Boston en onderzoekarts binnen de Clinical Unit for Research Trials and Outcomes in Skin (CURTIS). Kimball deed onderzoek naar de perceptie en reacties op acne, en het effect daarvan op de ontwikkeling van patiënten.

Een groep van 56 mensen kreeg beelden te zien van verschillende huidaandoeningen waaronder acne, psoriasis, eczeem, vitiligo, rosacea, wratten en herpes. Bij iedere aandoening werd naar de perceptie en reactie van de deelnemers gevraagd. Opmerkelijk was dat de meest voorkomende aandoening, acne, de sterkste reacties opriep.

Meer dan tachtig procent van de deelnemers gaf aan medelijden te hebben met de patiënten met acne. Tweederde zei zich erg te zullen schamen als acne hen zelf zou treffen en ruim 41 procent zou zich ongemakkelijk voelen naast een persoon met acne in het openbaar. Bijna de helft van de onderzochte mensen gaf ook aan het onplezierig te zullen vinden om iemand met acne aan te moeten te raken.

Even opmerkelijk waren de heersende misvattingen. Ruim de helft van de deelnemers dacht dat acne wordt veroorzaakt door slechte hygiëne, 37.5 procent koppelde de aandoening aan voeding en maar liefst vijftig procent geloofde dat puistjes besmettelijk zijn.

Dr. Kimball was verrast door de onderzoeksresultaten. ‘Acne komt zo vaak voor dat je zou verwachten dat er meer begrip en bekendheid rond de aandoening zou bestaan. Juist de misvattingen dragen bij tot de negatieve beeldvorming, vooral bij de patiënten zelf.’ Graag zou zij de effecten daarvan op de lange termijn verder onderzoeken. ‘Acne komt vaak in de meest kwetsbare levensfase voor, namelijk in de puberteit. Dat kan flink doorwerken in de ontwikkeling; in het zelfvertrouwen, het aangaan van sociale contacten en carrière.’

De hoogleraar raadt mensen met acne aan gespecialiseerde hulp te zoeken. ‘Acne is een medisch probleem, waar goede behandelingen voor bestaan. Wie denkt dat acne een zaak van verkeerde hygiëne en voeding is, kiest wellicht de verkeerde aanpak. Maar scrubben en overmatig reinigen zullen acneklachten juist verergeren. En over de effecten van diëten is eigenlijk nauwelijks wat aangetoond.’

Titel:
Stigmatization of Acne

Jaar:
2016

Onderzoeker:
Prof.dr. Alexa Boer Kimball, hoogleraar dermatology aan de Harvard Medical School in Boston en onderzoekarts binnen de Clinical Unit for Research Trials and Outcomes in Skin (Curtis).

Bron:
American Academy of Dermatology (AAD)

Publicatie:
74e congres van de AAD in Washington

Link:
https://www.aad.org/media/news-releases/misconceptions-lead-to-negative-perceptions-of-acne