Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting

Behandeling van overactieve talgklieren met nanodeeltjes

Originele titel:
Ultrasonic delivery of silica-gold nanoshells for photothermolysis of sebaceous glands in humans: Nanotechnology from the bench to clinic.

Het onderzoek:
Een methode waarbij nanodeeltjes de activiteit van talgklieren verminderen is mogelijk een goed alternatief voor de reguliere behandelmethodes van acne.

Bij acne zijn talgklieren overactief
Bij acne zijn de talgklieren verstopt waardoor ontstekingen ontstaan. Acne kan behandeld worden met bijvoorbeeld tretinoïne, antibiotica en benzoyl peroxide. Veel van deze behandelmethodes zijn beperkt effectief en gaan samen met bijwerkingen. Een nieuwe behandelmethode, waarbij zeer kleine deeltjes in de talgklieren worden gedreven om de activiteit van de talgklieren te remmen, lijkt veelbelovend.

Verhitte nanodeeltjes beschadigen talgklieren
Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van nanodeeltjes. Deze zeer kleine deeltjes worden in de talgklieren gedreven met behulp van ultrageluid. Wanneer deze deeltjes diep in de talgklieren zitten, wordt de huid bestraald met een laser. Een eigenschap van deze nanodeeltjes is dat ze door bestraling met dit licht verhit raken. Deze warmte beschadigt de talgklier. Positief is dat de huid om de klier heen niet wordt beschadigd en de behandeling dus heel gericht kan worden ingezet.

Verminderde activiteit talgklieren positief
Uit eerder onderzoek is gebleken dat schade aan de talgklier een positief effect heeft op acne. Een beschadiging vermindert de activiteit van de talgklier, waardoor acne afneemt.

Vervolgonderzoek nodig
In deze studie is de methode alleen ingezet bij gezonde proefpersonen. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn en de behandeling pijnloos is, is vervolgonderzoek nodig. De behandeling zal dan in moeten worden gezet bij acne patiënten. Alleen dan kan vast worden gesteld of deze behandeling leidt tot een daling van het aantal ontstekingen op de huid.

Soort studie:
Preclinical study (1 ster)

Jaar:
2015

Auteurs:
D. Paithankar, B.H. Hwang, G. Munavalli, A. Kauvar, J. Lloyd, R. Blomgren, L. Faupel, T. Meyer, S. Mitragotri

Wetenschappelijk tijdschrift:
Journal of Controlled Release

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25747145