Wetenschap wereldwijd

Immuunsysteem beschermt het lichaam
Het immuunsysteem is de afweer van het lichaam tegen invloeden die het lichaam beschadigen. Immunosuppressieve geneesmiddelen onderdrukken de werking van dit systeem. Soms is dat nodig, bijvoorbeeld wanneer het immuunsysteem ‘overdreven’ reageert. Een nadeel is dat zo’n medicijn ook het immuunsysteem onderdrukt wanneer het juist wel actief moet zijn. Gebruikers van deze medicatie kunnen daardoor vatbaarder zijn voor ziekteverwekkers.

UV-licht onderdrukt immuunsysteem
Ook UV-licht werkt immunosuppressief. Uit onderzoek blijkt dat 8 minuten zon al een effect heeft op het immuunsysteem. Zonnebrandcrèmes, en dan in het bijzonder de producten die zowel UVA- als UVB-filters hebben, bieden wat bescherming tegen dit effect, maar zijn beter in het beschermen tegen zonnebrand dat wordt veroorzaakt door UV-licht.

Niacinamide voorkomt dat UV-licht het immuunsysteem onderdrukt
Onderzoekers hebben een experiment bedacht om na te gaan of niacinamide de huid beschermt tegen het immunosuppressieve effect van UV-licht.

Als eerste stelden ze bij proefpersonen vast of hun huid reageerden op een bepaald stofje: Tuberculin. Dit stofje zorgt bij sommige mensen voor plaatselijke roodheid en een bultje als het in de huid wordt gespoten. Deze huidreactie is een teken dat het immuunsysteem wordt geactiveerd. Alleen proefpersonen waarvan de huid reageerde op Tuberculin, namen deel aan het vervolg van het onderzoek.

Een week later werden stukjes huid van de deelnemers blootgesteld aan UV-licht. De helft van de stukjes huid werd daarna behandeld met 0.2% of 5% niacinamide, de andere helft werd niet behandeld.

2 dagen na de bestraling met UV-licht, en de behandeling met niacinamide (of juist niet), werd op de stukjes huid Tuberculin ingespoten. De huid die was behandeld met niacinamide bleek vervolgens meer te reageren (roder, grotere bult) dan de onbehandelde huid: een positief resultaat!

Niacinamide bleek de onderdrukking van het immuunsysteem, dat is veroorzaakt door UV-licht, tegen te gaan en het immuunsysteem beter te laten functioneren. Met dus een sterkere reactie op Tuberculin tot gevolg. Niacinamide (zelfs in een concentratie van 0.2%) zorgt er voor dat het effect van UV-licht op het immuunsysteem (deels) teniet wordt gedaan. 

Niacinamide toegevoegd aan een zonnebrandcrème
De onderzoekers concluderen dat niacinamide vanwege deze beschermende werking een belangrijke toevoeging kan zijn aan een zonnebrandcrème.

Originele titel:
Topical nicotinamide modulates cellular energy metabolism and provides broad-spectrum protection against ultraviolet radiation-induced immunosuppression in humans.

Jaar:
2009

Auteurs:
G. Sivapirabu, E. Yiasemides, G.M. Halliday, J. Park, D.L. Damian

Wetenschappelijk tijdschrift:
British Journal of Dermatology