Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting

Het lichter maken van de huid met resveratryl triacetate

Originele titel:
A study of the human skin-whitening effects of resveratryl triacetate

Het onderzoek:
Onderzoekers zijn er in geslaagd een stabiele variant van resveratrol te ontwikkelen. Resveratryl triacetate maakt net als resveratrol de huid lichter, maar het ingrediënt verkleurt -in tegenstelling tot resveratrol- niet en zorgt minder snel voor huidirritatie.

Stabiele variant van resveratrol voor het lichter maken van de huid
Onderzoekers zijn er in geslaagd een stabiele variant van resveratrol te ontwikkelen. Resveratryl triacetate maakt net als resveratrol de huid lichter, maar het ingrediënt verkleurt -in tegenstelling tot resveratrol- niet en zorgt minder snel voor huidirritatie. Resveratryl triacetate zou daarom een geschikt ingrediënt kunnen zijn van een cosmetisch product voor het lichter maken van de huid.

Resveratrol niet geschikt voor cosmetica
Resveratrol is een natuurlijke bestandsdeel dat onder andere voorkomt in druiven. Gedacht wordt dat de inname van resveratrol goed is voor de gezondheid. Het aanbrengen van resveratrol op de huid remt de aanmaak van melanine en kan de huid daarmee lichter maken. Resveratrol is echter geen stabiel bestandsdeel en is daarom niet geschikt als ingrediënt van cosmetica.

Resveratryl triacetate maakt de huid lichter
In het eerste deel van het onderzoek is 0.5% resveratryl triacetate vergeleken met 0.5% resveratrol. Resveratrol zorgde voor huidirritatie bij deelnemers, terwijl resveratryl triacetate niet zorgde voor een reactie op de huid. In het vervolg van het onderzoek werd een product met 0.4% resveratryl triacetate vergeleken met een zelfde product zonder resveratryl triacetate. Deelnemers waarvan een klein stukje huid werd bestraald met UV-licht, werd gevraagd gebruik te maken van de producten. Ook een groep deelnemers met pigmentvlekken gebruikte beide producten. Na 8 weken bleek resveratryl triacetate zowel verkleuring van de huid door UV-licht te verminderen, als pigmentvlekken in het gezicht lichter te maken.

Resveratryl triacetate kan worden toegepast in cosmetica
Hoewel resveratrol nog effectiever is in het lichter maken van de huid, concluderen de onderzoekers dat resveratryl triacetate geschikter is als ingrediënt voor cosmetica. Het ingrediënt is stabieler en het gebruik op de huid leidt minder snel tot huidirritatie.

Soort studie:
Randomized controlled trial (5 sterren)

Jaar:
2015

Auteurs:
J.H. Ryu, J.K. Seok, S. M. An, J.H. Baek, J.S. Koh, Y.C. Boo

Tijdschrift:
Archives of Dermatological Research

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25750159