Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting

Onderzoek naar de genetische basis van rosacea

Oorspronkelijke titel:
Assessment of the genetic basis of rosacea by genome-wide association study

Onderzoek toont aan dat rosacea erfelijk is
Rosacea blijkt een genetische oorzaak te hebben. Amerikaanse wetenschappers hebben het genoom (samenstelling van genen) van rosacea patiënten vergeleken met gezonde vrijwilligers. Vervolgens kon worden vastgesteld dat enkele genvarianten kunnen worden gekoppeld aan rosacea.

Het idee dat rosacea erfelijk is bestaat al langer. Zo is berekend dat rosacea patiënten, in vergelijking met ‘gezonde mensen’, vier keer zo vaak een familielid hebben met rosacea.

Rosacea en diabetes mogelijk gekoppeld
Opvallend is dat de genvarianten die samen lijken te gaan met rosacea, ook gekoppeld worden aan diabetes. Ook hier zijn aanwijzingen voor gevonden in eerder onderzoek: patiënten die behandeld worden voor diabetes zouden minder kans hebben op rosacea. In dat onderzoek werd het idee geopperd dat insuline of andere anti-diabetes medicatie als bijwerking een positief effect heeft op rosacea.

De koppeling van rosacea aan diabetes kan bijdragen aan de opsporing van diabetes. Omdat rosacea (in tegenstelling tot diabetes) een duidelijk waarneembare aandoening is, zou diabetes eerder kunnen worden geïdentificeerd. Wel geven de auteurs aan dat meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen.

10% lijdt aan rosacea
Rosacea is een chronische huidaandoening in het gezicht waar naar schatting 10% van de Europese bevolking aan lijdt. Op dit moment bestaat geen behandeling om rosacea te genezen. Rosacea kan verergeren door alcoholgebruik of zonlicht, maar dat is waarschijnlijk niet de oorzaak van het ontstaan van rosacea. Ook wordt rosacea gekoppeld aan een overgroei van bacteriën in de dunne darm en de aanwezigheid van micro-organismen op de huid.  

Soort studie:
Case-control (3 sterren)

Jaar:
2015

Auteur: 
A.L.S. Chang, I. Raber, J. Xu, R. Li, R. Spitale, J. Chen, A.K. Kiefer, C. Tian, N.K. Eriksson, D.A. Hinds, J.Y. Tung

Tijdschrift:
Journal of Investigative Dermatology

Link: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25695682