Wetenschap wereldwijd

Nieuw velletje uit een flesje
Een opmerkelijk onderzoek deze week in de media: een groep vooraanstaande Amerikaanse wetenschappers uit Massachusetts ontwikkelden een elastisch biomateriaal dat als een soort nieuwe tweede huid is aan te brengen. Het gezichtsmasker, dat in de toekomst zou kunnen worden ingezet voor huidaandoeningen en wondgenezing, zou vooral rimpels en wallen prachtig wegwerken.

 

Op zoek naar een nieuwe huid
Geen orgaan zo belangrijk als de huid. Niet alleen vanwege haar beschermende functie tegen invloeden van buitenaf, maar vooral ook vanwege de zichtbaarheid en de daarmee samenhangende invloed op ons welbevinden. Naarmate de huid veroudert neemt de beschermende functie af. De huid verliest langzaam en zichtbaar haar elasticiteit. Een proces dat ondanks verregaande medische en cosmetische inspanningen uiteindelijk niet omkeerbaar is. Zo ontstond een jaar of tien geleden het idee om een soort kunsthuid te maken. Het liefst een huid die de eigen huid permanent ondersteunt. Sindsdien testten de Amerikanen vele honderden siliconenverbindingen.


Het materiaal
Het nu gepresenteerde biomateriaal (XPL genaamd) van de groep van Anderson en Langer uit Massachusetts is een polymeer van siloxaan. Dit is een chemische verbinding, opgemaakt uit silicium- en zuurstofatomen. Behalve comfortabel en doorzichtig is het materiaal duurzaam, stevig en veerkrachtig. Om het siliconenmasker ‘te fixeren’ op de huid, is met een tweede laagje gewerkt. Door platina over het siloxaan aan te brengen trekt de stof - en daarmee de eigen huid – strak. Wallen en rimpels lijken verdwenen; de huid oogt weer stevig en flexibel.


In weer en wind getest
De onderzoekers hebben hun ‘tweede huid’ bij 170 proefpersonen onder uiteenlopende omstandigheden onderzocht. De nieuwe huid bleef goed zitten tijdens sporten, in de regen en zelfs in het zwembad. Er traden geen irritaties of allergische reacties op.


Toepassingen
Behalve voor cosmetische doeleinden zou de huid volgens het Amerikaanse onderzoeksteam heel geschikt kunnen zijn voor medische toepassingen. Bijvoorbeeld als middel om bepaalde geneesmiddelen of crèmes in de huid te brengen. Zo zouden ziekten als eczeem en psoriasis kunnen worden behandeld én gemaskeerd tegelijk. Volgens de onderzoekers is de doorlatendheid van de smeerbare kunsthuid 'te regelen' door de samenstelling van het materiaal iets te veranderen.


Toekomst
Langer en zijn team hopen voldoende gegevens te hebben verzameld voor toelating op de markt. Voor medische toepassingen en het inzetten van de smeerbare nephuid bij ziekten is echter veel meer onderzoek nodig.

Titel:
An Elastic Second Skin

Publicatie:
online, 9 mei 2016

Bron:
Nature Materials

Link:
http://bit.ly/1XhdbLa

Auteurs:
Betty Yu, Soo-Young Kang, Amir Nashat, R. Rox Anderson, Robert Langer, Ariya Akthakul, Nithin Ramadurai, Daniel G. Anderson, Fernanda H. Sakamoto, Barbara A. Gilchrest.

De onderzoekers, onder leiding van Robert Langer, zijn allen verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge, het Massachusetts General Hospital en de Harvard Medical School in Boston. Daarnaast hebben zij zich verenigd in het bedrijf Living Proof en/of Olivo Labs.