Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting

Resveratrol en bètacaroteen verlagen de opname van UV-filters door de huid

Originele titel:
Trans-resveratrol and beta-carotene from sunscreens penetrate viable skin layers and reduce cutaneous penetration of UV-filters

 

Het onderzoek:
De toevoeging van antioxidanten aan zonnebrandcrèmes kan ertoe leiden dat UV-filters minder diep in de huid terechtkomen. Wetenschappers hebben dit bepaald door een zonnebrandcrème met antioxidanten te vergelijken met een zonnebrandcrème zonder antioxidanten.

Antioxidanten voorkomen dat UV-filters in de huid trekken
De toevoeging van antioxidanten aan zonnebrandcrèmes kan ertoe leiden dat UV-filters minder diep in de huid terechtkomen. Wetenschappers hebben dit bepaald door een zonnebrandcrème met antioxidanten te vergelijken met een zonnebrandcrème zonder antioxidanten.

UV-filters beter 'op' de huid, antioxidanten liever 'in' de huid
Idealiter blijft een UV-filter 'op' de huid en komt deze niet voorbij het stratum corneum (buitenste laag van de huid). Wanneer UV-filters dieper in de huid terechtkomen wordt de kans op een allergische reactie verhoogd. Van de UV-filter oxybenzone is aangetoond dat deze door de huid dringt en in het lichaam terechtkomt.

Antioxidanten werken beter wanneer ze dieper in de huid dringen, juist voorbij aan het stratum corneum. Tot daar dringt UV-licht in de huid en ontstaan vrije radicalen die door antioxidanten onschadelijk worden gemaakt.

Antioxidanten maken UV-filters veiliger
In het onderzoek zijn vier verschillende UV-filters gebruikt: octocrylene, octylmethoxycinnamate, avobenzone en bemotrizinol en twee antioxidanten: trans-resveratrol en bètacaroteen. De opname van deze filters en antioxidanten door de huid is vastgesteld in in-vitro experimenten. In het laboratorium werden stukjes losse huid besmeerd met een zonnebrandcrème met UV-filters en een zonnebrandcrème met UV-filters én antioxidanten. De resultaten wezen uit dat beide producten veilig waren; de hoeveelheid UV-filter die opgenomen werd door de huid was bij beide zonnebrandcrèmes onder de maximaal toelaatbare waarde.

Toch was er een duidelijk verschil: de hoeveelheid UV-filters die door de huid werd opgenomen nam sterk af wanneer de UV-filters in combinatie met antioxidanten op de huid werden aangebracht. De wetenschappers concluderen daarom dat antioxidanten zonnebrandcrèmes veiliger kunnen maken.

Antioxidanten helpen UV-filters
UV-filters in zonnebrandcrèmes zijn niet in staat om de huid te beschermen tegen alle UV-straling. De vrije radicalen die ontstaan doordat UV-licht op de huid komt, kunnen onschadelijk worden gemaakt met behulp van antioxidanten. De toevoeging van antioxidanten aan zonnebrandcrèmes is daarom waardevol. De resultaten van dit onderzoek wijzen uit dat antioxidanten daarnaast kunnen voorkomen dat UV-filters diep in de huid dringen. Ze hebben dus op twee manieren een beschermende werking.

Soort studie:
Preclinical study (1 ster)

Jaar:
2015

Auteurs:
J.V. Freitas, F.S. Praça , M.V. Bentley, L.R. Gaspar

Tijdschrift:
International journal of pharmaceutics

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25724133