Huidproblemen

Een peeling met salicylzuur kan huidproblemen zoals acne, melasma en fijne rimpels verbeteren. De kans op bijwerkingen, zoals het verkleuren van de huid, is zeer klein.


Wat is een chemische peeling?
Bij een chemische peeling wordt voor korte tijd een peeling-middel aangebracht op de huid (meestal niet langer dan 5 minuten). Dit middel maakt op een gecontroleerde manier schade aan de huid: het middel lost als het ware de bovenste huidlaag op. Soms reikt de peeling ook tot de diepere huidlagen. Een peeling vermindert de oppervlakkige schade aan de huid en zorgt -na herstel- voor een meer egale huid. 

 

Hoe diep een peeling werkt, hangt van verschillende eigenschappen af, zoals het ingrediënt, de concentratie, het oplosmiddel en de pH waarde van het product. Oppervlakkige peelings dringen niet verder door dan de epidermis (bovenste huidlaag). Middeldiepe peelings dringen door tot en met de papillaire dermis.

 

 

 

 

 

 

  

 

Ter vergelijking: exfoliërende producten voor dagelijks gebruik met salicylzuur (concentratie tot en met 2%) dringen niet verder dan het stratum corneum (toplaag van de epidermis) en verwijderen dus alleen de bovenste huidcellen:


 

Wat doet een peeling met salicylzuur?
In tegenstelling tot glycolzuur, is salicylzuur een middel dat vet (talg) oplost en poriën reinigt. Salicylzuur lost eiwitten op, die verantwoordelijk zijn voor de hechting van huidcellen. Hierdoor laten de buitenste huidcellen los van de huid.
De chemische opbouw van salicylzuur lijkt op die van aspirine, wat salicylzuur ook onstekingsremmend maakt. Daarnaast heeft salicylzuur antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Salicylzuur heeft ook een mild verdovend effect, waardoor het weinig prikt bij het aanbrengen op de huid.


Concentratie salicylzuurpeeling
Bij chemische peelings in het gezicht worden producten gebruikt met een maximale concentratie van 30%. Deze peelings vallen onder de ‘’oppervlakkige’’ peelings. 50% salicylzuur wordt soms gebruikt in de dermatologie, bijvoorbeeld bij de behandeling van actinische keratose op de handen.
Bij behandeling van het de huid in het gezicht, wordt vaak gekozen voor 3 tot 6 peelingen, met een tussenpoos van 2 tot 4 weken.


Wanneer wordt gekozen voor een peeling met salicylzuur?
Salicylzuur peelingen kunnen effectief zijn in de behandeling van de volgende huidproblemen:
-Acne vulgaris
-Melasma (zwangerschapsmasker)
-Post-inflammatoire hyperpigmentatie (verkleuring na beschadiging van de huid)
-Sproeten
-Ouderdomsvlekken (levervlekken)
-Zonschade
-Geruwde huidtextuur
-Fijne rimpels

Salicylzuur peelingen zijn niet geschikt wanneer sprake is van:
-Allergie voor salicylaten
-Eczeem in het te behandelen gebied
-Een infectie
-Zwangerschap
-Gebruik van isotretinoïne
-Huid maligniteiten
-Zongebruinde huid


Een mogelijke bijwerking van de toepassing van een peeling, is de ontwikkeling van pigmentvlekken. Mensen met een donkere huidskleur lopen meer risico dan mensen met een lichte huidskleur. Salicylzuur staat bekend als een relatief veilige peeling: de kans op pigmentvlekken is vrij klein, ook bij mensen met een donkere huidskleur.


Om de kans op pigmentvlekken te verkleinen, is het belangrijk om gedurende de periode van behandelingen zonnebrandcrème te gebruiken.

Titel:
Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review

Jaar:
2015

Auteur:
Tasleem Arif

Tijdschrift:
Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology

Link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26347269