Eczeem

  • Artikel
  • Samenvatting

Het voorkomen van atopisch eczeem door de inname van probiotica

Originele titel:
Probiotics and primary prevention of atopic dermatitis: a meta-analysis of randomized controlled studies.

Conclusie onderzoek:
Er zijn sterke aanwijzingen dat de kans op eczeem bij kinderen kan worden verkleind door inname van probiotica in de weken rondom de geboorte.

Probiotica verkleint kans op atopisch eczeem
Er zijn sterke aanwijzingen dat de kans op eczeem bij kinderen kan worden verkleind door inname van probiotica in de weken rondom de geboorte.

Probiotica voor én na geboorte
Onderzoekers hebben dit vastgesteld door resultaten van 16 artikelen waarin het gebruik van probiotica rondom de geboorte werd vergeleken met een placebo, samen te voegen. Geconcludeerd kon worden dat wanneer probiotica tijdens de zwangerschap én in de weken na de bevalling wordt toegediend de kans op eczeem wordt verkleind. Het positieve effect van probiotica werd gevonden bij zowel kinderen met een hoog risico op allergie als bij kinderen met een laag risico op allergie. De kans op eczeem wordt niet verkleind wanneer het kind alleen na geboorte wordt blootgesteld aan probiotica (directe inname of via borstvoeding).

Probiotica verbetert samenstelling bacteriën in darmen
De oorzaak van atopisch eczeem is niet bekend. Mogelijk speelt het soort en de hoeveelheid bacteriën in het darmkanaal een rol. De samenstelling van bacteriën in de darmen bij mensen met atopisch eczeem wijkt af van mensen die geen eczeem hebben. Het idee is dat het binnenkrijgen van levende bacteriën (probiotica) deze samenstelling verbetert. En dit zou dan weer tot gevolg kunnen hebben dat atopische eczeem voorkomen kan worden.

Soort studie:
Meta-analyse (6 sterren)

Jaar:
2015

Auteurs:
M. Panduru, N.M. Panduru, C.M. Sãlãvãstru, G.S. Tiplica

Tijdschrift:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24698503