Wetenschap wereldwijd

Het onderzoek wordt geleid door Gerald Kasting, als professor in de farmaceutische wetenschappen verbonden aan het James L. Winkle College of Pharmacy van de University of Cincinnati. Bij het project is ook het Duitse Goethe-Institut in Frankfurt betrokken.

Voorspellend model
Volgens Kasting bestaan er al best wat wiskundige modellen voor het testen van chemische substanties. Het rekensysteem waar hij met zijn collega’s aan werkt, heeft echter een voorspellend karakter. ‘In plaats van 30.000 samenstellingen te moeten testen, kunnen wij een ‘basisgroep’ van ongeveer 200 stoffen testen en aan de hand daarvan voorspellingen doen over de andere, hieruit afgeleide 29.800 stoffen’, aldus de wetenschapper.

Het computermodel zou van grote waarde kunnen zijn voor de cosmeticaindustrie. Om globaal te kunnen produceren moeten bedrijven aan steeds strengere regels voldoen. In Europa wille we bijvoorbeeld ook toe naar een totale afschaffing van dierproeven met cosmetica in 2018.

Lastige ingrediënten
Een goede identificatie van de eigenschappen van ingrediënten die in verzorgingsproducten worden gebruikt, is heel belangrijk. Denk vooral aan lastige bestanddelen zoals geurstoffen en bewaarmiddelen die vaak problemen geven. Er zullen volgens Kasting veel fabrikanten zijn die hun testmethodes graag zouden verbeteren.

Bron: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/uoca-mn051016.php