Wetenschap wereldwijd

Expressie en rimpelvorming
Dat rimpels uiteindelijk ontstaan door afbraak van collageen en het verlies van elastine in de huid is bekend. Net zoals dat blootstelling aan de zon dit proces verder versnelt. Maar waarom dit primair gebeurt op specifieke delen van het gezicht, zoals naast de ogen, op het voorhoofd en rond de mond, blijft wat onduidelijk. Aangenomen wordt dat spanning en druk op de huid een rol speelt. Rimpels manifesteren zich immers precies op die plaatsten die tijdens gezichtsuitdrukkingen als glimlachen en fronsen in beweging en onder druk komen. Maar hoe verloopt nu dat proces?

In dit onderzoek is gekeken naar de specifieke rol van het stratum corneum (hoornlaag) bij de vorming van rimpels tijdens gezichtsexpressie. Ook werd gekeken naar het effect van luchtvochtigheid op dit proces.


Glimlach meten
Een groep vrijwilligers werd hiervoor gevraagd om te glimlachen, bij zowel een relatieve luchtvochtigheid van 10 en 80 procent, ofwel in een respectievelijk droge als vochtige omgeving. De expressie van het gezicht werd daarbij met een high speed camera vastgelegd. Dankzij een speciale techniek - genaamd particle-tracking-velocimetry – kon de rek van de huid tijdens de gezichtsbeweging nauwkeurig worden geanalyseerd. Ook werd het volume van de rimpels daarbij gemeten, zowel voor als na het glimlachen.


Rol van stratum corneum
Uit het experiment kwam naar voren dat het volume van rimpeltjes die zich tijdens de mimiek vormen onder droge omstandigheden (dus bij lage luchtvochtigheid) groter is dan onder vochtige omstandigheden (hoge luchtvochtigheid). Ook werd er bij het glimlachen onder droge omstandigheden meer een vouw in de huid naast de ogen gevormd. In de vochtige lucht werd de druk op de huid meer verspreid.

Omdat een korte periode in een ruimte met hoge of lage luchtvochtigheid geen effect kan hebben op de diepere lagen van de huid, concluderen de onderzoekers dat het stratum corneum verantwoordelijk is voor de rimpelvorming.


Lange termijn
Dit onderzoek toont aan dat het mechanische gedrag van de hoornlaag verantwoordelijk is voor de lokale spanningstoename tijdens de mimiek (glimlachen). Deze spanning zorgt vervolgens voor (tijdelijke) rimpelvorming. Maar deze tijdelijke rimpels kunnen op lange termijn wel permanente rimpels worden.


Soepele huid
De bevindingen suggereren dat het verbeteren van de beweeglijkheid van het stratum corneum rimpelvorming zou kunnen helpen voorkomen. Wellicht een open deur, maar wat het onderzoek vooral bevestigt is dat het belangrijk is om je huid in optimale conditie te houden. Houd de vooral onder droge en uitdrogende omstandigheden soepel en vochtig. Maar ook straks als de winter aanbreekt, en daarmee de luchtvochtigheid daalt is het dus geen overbodige luxe om extra te smeren. Met een soepele huid blijf je langer lachen zonder rimpels .

Titel:
Facial expression under stiff stratum corneum leads to strain concentrations, followed by residual wrinkle formation


Jaar: 2016

Auteurs:
Yusuke Hara, Tetsuji Hirao, Ichiro Iwai

Uitgevoerd in:
Shiseido Research Center, Yokohama, Japan

Wetenschappelijk tijdschrift:
International Journal of Cosmetic Science

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27309128