Wetenschap wereldwijd

Af en toe een glaasje rode wijn zou goed zijn voor je gezondheid vanwege het ingrediënt resveratrol. Kan dat stofje ook iets doen voor je huid?

  • Artikel
  • Samenvatting

Resveratrol remt de groei van P.acnes bacteriën

Originele titel:
Resveratrol demonstrates antimicrobial effects against propionibacterium acnes in vitro

Het onderzoek:
Resveratrol komt voor in blauwe druiven en daarom ook in rode wijn. Door zijn antioxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen kan inname van resveratrol een positief effect hebben op de gezondheid. Maar er is meer: uit het onderzoek van Taylor en haar collega’s blijkt dat zelfs acne patiënten in de toekomst misschien wel profijt kunnen hebben van dit ingrediënt…

Hoewel benzoyl peroxide zeer effectief is bij de behandeling van acne, gaat het gebruik vaak samen met bijwerkingen, zoals irritatie van de huid. Dat maakt dat gezocht moet worden naar nieuwe therapieën. Resveratrol is een optie, omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat het verschillende positieve eigenschappen heeft: het werkt bijvoorbeeld anti-inflammatoir en antibacterieel. In deze studie is het effect van resveratrol op Propionibacterium acnes (P. acnes, een bacterie die bijdraagt aan de ontwikkeling van acne) vergeleken met het effect van benzoyl peroxide op P. acnes.


In het laboratorium is gekeken naar het effect van de toevoeging van resveratrol of benzoyl peroxide aan P. acnes. De onderzoekers vonden een verschil: resveratrol remde voor langere tijd de groei van P. acnes, terwijl benzoyl peroxide vrij kort een positief effect had op het aantal bacteriën. De combinatie van de twee bestandsdelen bleek het best te werken en de aangroei van bacteriën het meest en langst te remmen. 


Daarnaast hebben de onderzoekers in het laboratorium gekeken naar de cytotoxiciteit: of benzoyl peroxide en resveratrol ‘giftig’ zijn en lichaamscellen beschadigen. Ook daarbij kwam resveratrol beter uit de bus: benzoyl peroxide zorgde voor 20% tot 30% meer schade aan lichaamscellen dan resveratrol.


De resultaten van deze studie zijn hoopgevend. De onderzoekers stellen dat een behandeling van benzoyl peroxide samen met resveratrol mogelijk effectief kan zijn bij acne en mogelijk leidt tot minder bijwerkingen dan een behandeling met benzoyl peroxide alleen. Onduidelijk is of de zelfde resultaten behaald kunnen worden buiten het laboratorium, in de ‘’echte wereld’’. Daarvoor is onderzoek nodig waarin acne patiënten resveratrol op de huid gebruiken. 

Soort studie:
Preclinical study (1 ster)

Jaar:
2014


Auteurs:
E.J.M. Taylor, Y. Yu, J. Champer, J. Kim

Tijdschrift:
Dermatology and Therapy