Wetenschap wereldwijd

Lavendel olie bestaat voor een groot gedeelte uit linalyl acetaat
Linalyl acetaat is een geurstof en heeft een fruitige, frisse geur. De stof komt voor in veel cosmetische en huishoudelijke producten. Linalyl acetaat is bijvoorbeeld een belangrijk bestandsdeel van lavendel olie.

Zorgt een variant van linalyl acetaat voor contactallergie?
Linalyl acetaat lokt in principe geen reactie uit op de huid. Toch bestaat het idee dat het ingrediënt mogelijk net zoals citronellol en geraniol kan reageren met zuurstof waardoor een variant ontstaat die op de huid wel kan leiden tot een reactie.

Linalyl acetaat verandert in een allergeen
Wetenschappers hebben uitgezocht of het ingrediënt onder invloed van zuurstof kan veranderen van samenstelling. Dit bleek zo te zijn. Wanneer het ingrediënt in contact komt met zuurstof, ontstaat een geoxideerde variant: linalyl acetate hydroperoxide. Na 4 weken het ingrediënt te hebben blootgesteld aan lucht, werd de eerste omzetting al gedetecteerd. Na 10 weken was er 14% omgezet tot linalyl acetate hydroperoxide, en na 42 weken 33%.

Ruim 2% reageert op linalyl acetaat hydroperoxide
In het vervolg van deze studie is nagegaan of blootstelling aan linalyl acetate hydroperoxide leidt tot een reactie op de huid. Hiervoor hebben 1717 proefpersonen een patch test (plakproef) ondergaan: een sticker met de geoxideerde variant van linalyl acetaat werd op de rug geplakt.

In de daarop volgende dagen werd gekeken of de huid onder de sticker tekenen vertoonde van een allergische reactie. Bij ruim 2% van de deelnemers was dit het geval. Dit maakt dat de geoxideerde variant van linalyl acetaat een oorzaak kan zijn van contactallergie.

Linalyl acetaat niet vermeld op INCI
Linalyl acetaat maakt geen onderdeel uit van de lijst van allergene geurstoffen (geurstoffen die bij relatief veel mensen zorgen voor een huidreactie) die volgens de richtlijn van de Europese Unie moeten worden vermeld op de ingrediëntenlijst van cosmetische producten. Voor consumenten is het daardoor lastig te bepalen of een product het ingrediënt bevat.

Titel:
Air-oxidized linalyl acetate – an emerging fragrance allergen?

Soort studie:
Cross-sectional study (2 sterren)

Jaar:
2015

Auteurs:
L. Hagvall, V. Berglund, J. Bråred Christensson

Tijdschrift:
Contact Dermatitis

Link:
Abstract