Wetenschap wereldwijd

  • Samenvatting
  • Toelichting

Bij ongeveer 90% van de vrouwen ontstaat striae tijdens de zwangerschap. Hoewel zwangerschapsstriemen onschuldig zijn, is het voor veel vrouwen cosmetisch gezien wel een probleem. Onderzoekers hebben een literatuurstudie gedaan om vast te stellen welke lokale behandelingen het ontstaan van striae tijdens de zwangerschap kunnen voorkomen en/of de ernst van striae kunnen verminderen.

De onderzoekers kwamen tot de volgende conclusie:

Veelbelovende behandelingen (zie het tabblad ‘toelichting’ voor meer informatie):


- Centella extract

- Tretinoïne crème*


* Mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Dit kan na de bevalling en borstvoeding worden ingezet om de ernst van zwangerschapsstriemen te verminderen.

 

Mogelijk effectieve behandelingen (bewijs is zwak, zie het tabblad ‘toelichting’ voor meer informatie):


- Inmasseren met bittere amandelolie

- Hyaluronzuur

- Leefstijl

 

Niet effectief:


- Cacao boter

- Olijfolie

 

Het helpen voorkomen van striae tijdens de zwangerschap is voor veel zwangere vrouwen belangrijk. Helaas is er maar beperkt onderzoek gedaan naar het behandelen van striae en kan niet met 100% zekerheid worden gezegd dat één van de genoemde behandelingen werkt. Ook blijven nog een heleboel vragen onbeantwoord, zoals wanneer je moet beginnen met behandelen en hoelang je een product moet gebruiken.

Centella extract
Crèmes met ‘centella’, een geneeskrachtig kruid, kunnen effectief zijn in het voorkomen van striae en in het verminderen van de ernst van striae. In twee studies werd een crème met centella vanaf week 12 tot aan het einde van de zwangerschap gebruikt. De crème bleek striae te voorkomen, of de ernst van striae te verminderen. Aangezien in het onderzoeksproduct centella gecombineerd werd met andere ingrediënten, is er meer onderzoek nodig om uit te sluiten dat de andere ingrediënten in de crème zorgden voor het effect.

In crèmes wordt centella gebruikt in een concentratie tussen 0,1 – 0,5% (dit ingrediënt zal dus nooit bovenaan in de ingrediëntenlijst staan). Het is onbekend hoe centella precies werkzaam is.


Masseren met bittere amandelolie
In twee studies is het effect van het gebruik van bittere amandelolie op het ontstaan van striae onderzocht. Bittere amandelolie op zich bleek geen effect te hebben, maar in combinatie met massage wél.

Oliën hebben hydraterende eigenschappen en massage stimuleert de bloedvoorziening naar de huid. Het is onbekend hoe het masseren met oliën werkt in het voorkomen van striae of het verminderen van de ernst van striae. Toch lijkt het erop dat het inmasseren van een olie (of ander hydraterende crème) mogelijk werkzaam is.


Hyaluronzuur
Het effect van hyaluronzuur op striae is onvoldoende onderzocht en dus is onduidelijk of dit product striae vermindert of voorkomt.


Leefstijl
Er is onvoldoende bewijs dat gezonde voeding en voldoende beweging striae voorkomt.

Een verhoogde BMI voorafgaand aan de zwangerschap en gewichtstoename tijdens de zwangerschap hangt mogelijk samen met het ontstaan van striae. In dat geval speelt gezonde voeding en regelmatige beweging een rol in het voorkomen van striae.


Tretinoïne crème

Het gebruik van tretinoïne crème (vitamine A zuur) is veelbelovend in het verminderen van de ernst van striae (in de beginnende fase waar de striae nog roze-rood van kleur is). Het nadeel van tretinoïne crème is dat het pas gebruikt mag worden na de zwangerschap en na het geven van borstvoeding.
Er zijn drie studies gevonden waar tretinoïne crème getest is bij zwangerschapsstriemen na de bevalling. In de studies werd 0,025% of 0,1% tretinoïne gebruikt. 0,1% bleek wel effectief te zijn, maar 0,025% niet.

Titel:
Stretch marks during pregnancy: a review of topical prevention

Jaar:
2015

Auteurs:
K. Korgavkar and F. Wang

Wetenschappelijk tijdschrift:
British Journal of Dermatology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25255817