Congressen

The Orlando Dermatology Aesthetic & Clinical conference

Afgelopen week heeft het ODAC conferentie plaatsgevonden. Skinwiser was er dankzij de livestreams via internet toch een beetje bij.

Een paar opvallende uitspraken uit de presentatie van dr. Leslie Baumann over cosmeceuticals: 

Baumann begint haar presentatie met de voortdurende nieuwe ontwikkelingen van cosmeceuticals (cosmeceuticals is een tussenvorm van medische en cosmetische producten). Wanneer je denkt het eindelijk door te hebben, verandert het weer. Dr. Baumann geeft aan dat er steeds meer ingrediënten ontdekt worden die echt wat kunnen doen voor de huid.

Om de patiënt goed te kunnen adviseren over cosmeceuticals is voldoende kennis nodig over ingrediënten, formules, produceren, verpakken, ingrediënten interacties en natuurlijk de verschillende huidtypes.

Het maken van cosmeceuticals wordt veelal onderschat. Twee producten met exact dezelfde ingrediëntenlijst kunnen alsnog totaal verschillend zijn. De ingrediëntenlijst is weliswaar bekend, het recept van de producent blijft geheim. De volgorde van het toevoegen van de ingrediënten, de temperatuur, manier en snelheid van 'roeren', pH waarde en ga zo maar door, zijn van belang voor de stabiliteit, de effectiviteit en de veiligheid van het product. Zo kan de chemische structuur veranderen wanneer het product in contact komt met hoge temperaturen, verschillende pH waarde en ingrediënten.

Een interessant onderwerp is ook het penetratie vermogen van cosmeceuticals. Hoe werkt dit precies en hoe kunnen we dit toepassen in onze producten? Gelukkig wordt op dit gebied veel onderzoek gedaan en dr. Baumann geeft een mooi voorbeeld over olijfolie. Olijfolie bevat een hoge concentratie van oleic-acid: dit ingrediënt heeft invloed op de penetratie van andere ingrediënten. Wanneer een patiënt olijfolie in combinatie met bijvoorbeeld vitamine A zuur crème gebruikt, zal de vitamine A zuur crème dieper in de huid komen. Wat overigens niet altijd wenselijk is: dit zal bij veel patiënten juist voor irritatie zorgen.  

Zo zijn er ook combinaties die elkaar inactief kunnen maken. Bijvoorbeeld benzoylperoxide inactiveert tretinoïne en laat vele andere ingrediënten, zoals vitamine c, oxideren.

Als laatste is het uitvragen van het huidtype van de patiënt natuurlijk essentieel in het goed kunnen adviseren in cosmeceuticals.

 

Interessante presentaties zijn terug te kijken over onder andere de huidbarrière, cosmeceuticals, huidveroudering en de donkere huid, via deze link.