Wetenschap wereldwijd

  • Artikel
  • Samenvatting
  • Opinie

Effectiviteit en veiligheid van het gebruik van tretinoïne crème 0.05% bij de behandeling van de zonbeschadigde huid van het gezicht

Originele titel:
Long-Term Efficacy and Safety of Tretinoin Emollient Cream 0.05% in the Treatment of Photodamaged Facial Skin - A Two-Year, Randomized, Placebo-Controlled Trial

Het onderzoek:
Onderzoekers zijn nagegaan wat de effectiviteit en veiligheid is van het dagelijks smeren van 0,05% tretinoïne (vitamine a zuur) crème bij een zonbeschadigde huid.


Effectiviteit en veiligheid van tretinoïne crème bij zonbeschadiging
Kang en collega’s hebben het effect op de lange termijn onderzocht van het gebruik van tretinoïne (vitamine A zuur). Tretinoïne wordt gebruikt om de zonbeschadigde huid te behandelen. In eerdere studies is aangetoond dat crème met tretinoïne fijne rimpels in het gezicht, ruwheid van de huid en pigmentvlekken kan verminderen. Ook tonen eerdere studies aan dat de behandeling met tretinoïne geen gevaar oplevert.

Vergelijking: gebruik crème met tretinoïne of crème zonder tretinoïne
In deze studie is aan 204 proefpersonen gevraagd om 24 maanden lang, elke avond hun gezicht in te smeren met een gezichtscrème. De huid van de proefpersonen was gemiddeld tot ernstige beschadigd door de zon. De ene helft proefpersonen smeerde de huid in met tretinoïne crème 0.05%, terwijl de andere proefpersonen een crème gebruikte zonder tretinoïne (placebo). Alle proefpersonen gebruikte daarnaast een moisturizer met zonbescherming. Op meerdere momenten tijdens de studieperiode werd de veiligheid en de effectiviteit van de producten vastgesteld. Onderzoekers keken bijvoorbeeld naar de mate van zonbeschadiging van de huid en huidirritatie. Ook werd voorafgaand aan de studie, na 12 en na 24 maanden een foto van de huid gemaakt en werd voor onderzoek een klein stukje huid uit het gezicht verwijderd.

Positieve effecten gebruik crème met tretinoïne
Het gebruik van tretinoïne crème 0.05% zorgde voor een significante vermindering van de fijne rimpels, pigmentvlekken en de totale zonschade, in vergelijking met de crème zonder tretinoïne. De crème met tretinoïne zorgde echter niet voor een afname van de ruwheid van de huid in vergelijking met de crème zonder tretinoïne.

In deze afbeelding is te zien hoe de huid verbeterd is na 24 maanden gebruik. Er is op fijne rimpels, pigmentvlekken en ruwheid van de huid gescoord door de onderzoeker. 

Gebruik crème met tretinoïne veilig
De veiligheid van de tretinoïne crème werd vastgesteld door analyse van de huidcellen. Onderzoekers vonden geen toename in atypische keratinocyten en melanocyten (beiden huidcellen), afname van de elasticiteit van de huid of nadelige veranderingen van de hoornlaag (buitenste laag van de huid). Wel vonden onderzoekers aanwijzingen van een toename in procollageen (voorloper van collageen).

Conclusie
Bij personen met een huid met gemiddelde tot ernstige zonschade is behandeling van de huid met tretinoïne crème 0.05% veilig en effectief.


Dr. Jetske Ultee:
"Dat tretinoïne crème werkt is voor mij al even bewezen, maar wat ik zo opvallend vind aan dit onderzoek is het feit dat ook de placebo crème heeft gewerkt (zie afbeelding in de samenvatting). Ik vermoed dat de verbetering komt door het dagelijks gebruik van een moisturizer met zonbescherming, die alle 204 deelnemers gebruikten. Zo zie je hoe belangrijk die dagelijkse zonbescherming is, en nooit een 'verloren zaak'!"

Lees meer over hoe een vitamine A zuur crème het beste gebruikt kan worden op de weblog van dr. Jetske Ultee


Soort studie:
Gerandomiseerd onderzoek met een controlegroep (5 sterren)

Aantal deelnemers:
204

Jaar + land:
2005, Verenigde Staten

Auteurs:
Kang S, Bergfeld W, Gottlieb AB, Hickman J, Humeniuk J, Kempers S, Lebwohl M, Lowe N, McMichael A, Milbauer J, Phillips T, Powers J, Rodriguez D, Savin R, Shavin J, Sherer D, Silvis N, Weinstein R, Weiss J, Hammerberg C, Fisher GJ, Nighland M, Grossman R, Nyirady J.

Wetenschappelijk tijdschrift:
American Journal of Clinical Dermatology. 2005;6(4):245-53.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16060712