Wetenschap wereldwijd

The Fact Checker

 

Verandert de talgafscheiding op je huid gedurende de dag?

 

 
TOELICHTING:

De afscheiding van talg (sebum) op het voorhoofd laat een duidelijke piek zien rond het middaguur (12:00 uur) en is het laagst rond middernacht. Waarom de talgafscheiding gedurende de dag pieken en dalen heeft, is niet duidelijk.

Dat de afscheiding van talg een eigen ‘biologische klok’ heeft, is met dit onderzoek aangetoond. De talgafscheiding op het voorhoofd heeft een piek om 12:00 uur, is op zijn laagst rond 0:00uur, heeft daarna een kleine piek om 04:00 uur, daalt weer tot ongeveer 08:00 uur waarna deze weer stijgt naar de hoogte piek om 12:00 uur.

Veel talg op de huid maakt dat je een vette huid hebt of niet. Een typerend kenmerk van een vette huid is dat de huid gedurende de dag gaat glimmen: een vaak gehoorde ergernis.
In een normaal dagelijks ritme wordt het gezicht 's ochtends en/of 's avonds gereinigd met water en eventueel een bepaalde gezichtsreiniger. Wellicht is het, met deze informatie, voor mensen met een vette huid aan te raden om na de piek van 12:00 uur nog eens het gezicht te reinigen zodat de opstapeling van talg wordt onderbroken.

[bron]