Eczeem

The Fact Checker

Verlicht zijden kleding eczeemklachten bij kinderen?

 

Toelichting:

Zijden kleding levert geen klinische voordelen voor kinderen met matige tot ernstige eczeem in vergelijking met standaardzorg, volgens een studie gepubliceerd in PLOS Medicine.

300 kinderen met een gemiddelde leeftijd van vijf jaar deden aan het onderzoek mee. Willekeurig werden zij aangewezen om óf 6 maanden lang, dag en nacht, zijden tops en leggings te dragen óf om gewoon door te gaan met hun standaard eczeembehandeling. Alle kinderen bleven hun reguliere zorg, inclusief gebruik van corticosteroïden behouden.

De behandelende verpleegkundigen, die niet wisten tot welke (interventie)groep de patiëntjes behoorden, vonden vrijwel geen verschil in ernst van de eczeemklachten tussen de beide groepen eczeemklachten op 2, 4 en 6 maanden. Huidinfecties vonden plaats bij 28 procent van de kinderen die standaardzorg kregen en bij 25 procent van de kinderen die zijdekleding droeg. Er was verder geen verschil in het gebruik van corticosteroïden, kwaliteit van leven en bezoeken aan de arts voor eczeem onder de deelnemers.

De auteurs van dit onderzoek stellen dat kinderen met eczeem het dragen van speciale zijden kleding kunnen overslaan.

[bron]

Tags Eczeem