Wetenschap wereldwijd

  • Samenvatting
  • Bijlage

Moisturizers zorgen voor een sneller herstel van de geïrriteerde huid. Onderzoekers hebben dit vastgesteld door kleine stukjes huid bij proefpersonen te irriteren en vervolgens maar de helft van het aantal plekjes huid te behandelen met een moisturizer. Het gebruik van een moisturizer zorgde voor een betere huidbarrière en minder roodheid, in vergelijking met de onbehandelde huid.

Het onderzoek
Op de eerste dag van het onderzoek werd bij alle deelnemers van het onderzoek op 4 plaatsen een stukje huid geïrriteerd. Hiervoor werden pleisters gebruikt (ter grootte van een € 0,10-munt), gevuld met het irriterende ingrediënt sodium lauryl sulfaat. Na 24 uur werden de pleisters verwijderd.

De helft van de plekjes behandeld, de andere helft niet
Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd om 2 van de 4 plekjes 3 keer per dag te behandelen met een moisturizer. De andere 2 plekjes werden niet behandeld. Direct na het verwijderen van de pleisters en na 8 dagen werd de conditie van de behandelde en onbehandelde huid beoordeeld op irritatie.

In het onderzoek werden 6 verschillende moisturizers getest die Deense dermatologen aanraden voor het behandelen van eczeem. Al deze moisturizers bevatten vooral componenten die bijdragen aan de hydratatie van de huid, zoals petrolatum, glycerine of cetomacrogol. Zie de bijlage voor de samenstellingen van deze moisturizers.

De onderzoekers testten het effect van de moisturizers op verschillende kenmerken van irritatie: roodheid van de huid, de hoeveelheid waterverlies door de huid door de verminderde huidbarrière en de doorbloeding van de huid (teken van ontsteking).

Geteste moisturizers verbeteren huidbarrière
Alle geteste moisturizers bleken voor een sneller herstel van de huidbarrière te zorgen. De mate van herstel van de huidbarrière bleek samen te gaan met de hoeveelheid vetten in de moisturizers: een hoger gehalte lipiden ging samen met een beter herstel. Petrolatum (100% lipiden) scoorde het best, Essex (21%) en Decubal (38%) scoorden het minst goed. 4 moisturizers (Ceridal Lipogel, petrolatum, Locobase Repair, Locobase en Decubel) zorgden voor een afname in het ontstekingsproces (afname in doorbloeding). 3 moisturizers zorgden voor minder roodheid (Ceridal Lipogel, petrolatum, Locobase Repair).

Bij irritatie een volle moisturizer
De onderzoekers concluderen op basis van de resultaten van dit onderzoek dat bij de behandeling van inflammatoire huidaandoeningen het best gekozen kan worden voor een moisturizer met een hoge lipide concentratie.

Samenstellingen geteste moisturizers1. Ceridal lipogel, Stiefel Laboratories Ltd.;
Petrolatum, cyclomethicone, cero microcristallina.
Lipid content: 65%.

2. Petrolatum, white, made by the local hospital pharmacy.
Lipid content: 100%.

3. Locobase repair, Yamanouchi Pharma;
Petrolatum, aqua, paraffin, paraffinum liquidum, glycerin, sorbitan oleate, carnauba, cholesterol, ceramide 3, oleic acid, palmitic acid, carbomer, tromethamine.
Lipid content: 63%.

4. Locobase, Yamanouchi Pharma;
Paraffinum molle album, aqua, paraffinum liquidum, sodium citrate, citric acid, methylparaben, cetomacrogol 1000, cetearyl alcohol.
Lipid content: 70%.

5. Decubal, Dumex-Alpharma;
Aqua, isopropyl myristate, glycerin, sorbitan stearate, lanolin, dimethicone, cetyl alcohol, polysorbate 60, sorbic acid.
Lipid content: 38%.

6. Essex, Schering Plough;
Chlorocresol, cetomacrogol, cetearyl alcohol, vaselinum album, paraffinum liquidum, monosodium phosphate, phosphoric acid, aqua purificata.
Lipid content: 21%.

Auteurs:
E. Held, H. Lund, T. Agner

Jaar:
2001

Wetenschappelijk tijdschrift:
Contact Dermatitis

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260239