Wetenschap wereldwijd

Huid droger tijdens de winter
Tijdens de winter is de huid droger dan tijdens de zomer. Onderzoekers stellen dat dit te maken heeft met de lagere temperatuur, maar ook met een lage luchtvochtigheid.

Een lage luchtvochtigheid zorgt voor:
- Een afname van de hoeveelheid water in de huid;
- Een afname van de elasticiteit van de huid;
- Een huid die er droog uitziet;
- Een toename in het aantal fijne rimpeltjes;
- Een huid die vaker jeukt en vaker geïrriteerd is;
- Een huid die sneller stuk gaat.

Wanneer de luchtvochtigheid laag is, zal de huid meer water afstaan aan de lucht. Wanneer de luchtvochtigheid juist hoog is, zal de huid minder makkelijk vocht afstaan aan de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een zomerse ‘vochtige’ dag in Nederland, waarbij zweet maar moeilijk verdampt en je kleding aan je lichaam blijft plakken. 

Maar ook kou zorgt voor: 
- Een droge huid;
- Een huid die sneller jeukt.

Relatieve luchtvochtigheid: afhankelijk van temperatuur
De luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit. Wanneer de lucht veel waterdamp bevat, is de luchtvochtigheid hoog, wanneer de lucht weinig waterdamp bevat, is de luchtvochtigheid laag. 

De temperatuur speelt een belangrijke rol bij de (relatieve) luchtvochtigheid. De (relatieve) luchtvochtigheid van koude lucht daalt, wanneer deze lucht wordt opgewarmd.

Dit is een belangrijk principe in de winter:
De lucht is koud, maar wordt in huis opgewarmd. Dit betekent dat de relatieve luchtvochtigheid afneemt. 

De huid wordt daardoor in de winter op twee manieren belast:
- Buiten: door de kou;
- Binnen: door de lage luchtvochtigheid.

De huid kan minder hebben
Door een lagere temperatuur en een lage relatieve luchtvochtigheid kan de huid minder hebben. Zo is de huid bij een lagere temperatuur en een lage relatieve luchtvochtigheid sneller en heviger geïrriteerd. Ook hebben mensen met eczeem meer last bij koude en droge lucht.

Huid kan zich deels aanpassen
Opvallend genoeg lijkt de huid zich aan te passen aan droge lucht. In eerste instantie zorgt droge lucht voor een beschadiging van de huid, wat zorgt voor een hogere verdamping van water uit de huid. Na bepaalde tijd past huid zich aan: de buitenste huidlaag wordt dikker, waardoor de huid zich sluit en de verdamping afneemt.

Hoe het precies komt dat verwarmde lucht een lagere relatieve luchtvochtigheid heeft...
Bij ‘relatieve luchtvochtigheid’ wordt rekening gehouden met de temperatuur van de lucht. Als de lucht een hogere temperatuur heeft, kan de lucht meer water opnemen. Zo daalt dus de relatieve luchtvochtigheid, wanneer de temperatuur toeneemt en de hoeveelheid waterdamp constant blijft.

Een rekenvoorbeeld: Bij 0 graden Celsius is de relatieve luchtvochtigheid 85% en dus 'hoog'. Wanneer deze lucht, met een constante hoeveelheid water, wordt opgewarmd tot 20 graden Celsius, daalt de relatieve luchtvochtigheid tot 22%, en is dat geval dus 'laag'.

Titel:
The effect of environmental humidity and temperature on skin barrier function and dermatitis

Jaar:
2015

Auteurs:
K.A. Engebretsen, J.D. Johansen, S. Kezic, A. Linneberg, J.P. Thyssen

Tijdschrift:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26449379