Wetenschap wereldwijd

"Ik maak me morgen wel zorgen over huidkanker."

Ondanks dat veel mensen zich bewust zijn van de risico's van UV-straling, is het verlangen naar een zongebruinde huid groot.

Dit is de conclusie van onderzoekers aan de Baylor Universiteit (Texas). Zij ondervroegen 333 studenten over hun zongedrag. Uit de resultaten bleek dat de jongvolwassenen zich bewust zijn van de risico’s van UV straling, maar toch kiezen voor het krijgen van een bruin kleurtje.

De onderzoekers concludeerden dat het 'verbeteren' van het uiterlijk de voornaamste reden is voor zonnen. De huidskleur is belangrijk voor iemands zelfbeeld. Daarnaast is zonnen een gezellige en sociale activiteit.

Voor degenen die alleen zonnen om te voldoen aan het schoonheidsideaal, lijken zelfbruiningsproducten een goed alternatief.

Veel lijkt af te hangen van het feit dat een zongebruinde huid wordt geïdealiseerd. Advertenties liegen er immers niet om: zongebruinde modellen worden gebruikt voor het promoten van exotische vakantiebestemmingen, kleding, sport en zelfs zonnebrandcrèmes.

[Bron]

Ander recent onderzoek geeft inzicht in waarom mensen van Aziatische komaf kiezen voor het smeren van zonnebrandcrème:

In Korea zijn onderzoekers nagegaan wat de belangrijkste reden is om zonnebrandcrème te gebruiken. Daarbij zijn 460 bezoekers van de afdeling Dermatologie van het ziekenhuis gevraagd of ze dagelijks zonnebrandcrème gebruiken.

De kennis van deelnemers over schade van de zon voor de huid bleek niet doorslaggevend te zijn bij het regelmatig of juist dagelijks gebruik van zonnebrandcrème. De angst om bruin te worden of pigmentvlekken te krijgen wél. De onderzoekers concluderen dat niet de kans op huidkanker, maar een cosmetische reden doorslaggevend is bij het wel of niet dagelijks insmeren.

Resultaten van eerder onderzoek naar het wel of niet gebruiken van zonnebrandcrème door mensen van Aziatische komaf worden door dit onderzoek bevestigd. Net als bij veel mensen met een blanke huid lijkt niet het risico op huidkanker centraal te staan bij het wel of niet beschermen tegen de zon, maar juist het ‘cosmetische’. In tegenstelling tot mensen met een blanke huidskleur geven mensen van Aziatische komaf juist de voorkeur aan een huid die niet verkleurd is door de zon.

[Bron]