Wetenschap wereldwijd

The Fact Checker

 

De claim ‘niet-comedogeen’ is niet altijd een garantie dat het product geen comedonen (mee-eters) zal veroorzaken op de huid

 

 

TOELICHTING:
Sommige cosmeticaproducten dragen bij aan de verstopping van poriën en kunnen op die manier comedonen veroorzaken. Comedonen (niet-inflammatoire acne laesies) kunnen uiteindelijk puistjes (inflammatoire acne laesies) worden.

Sinds het testen van cosmetica op dieren verboden is, wordt de comedogeniteit van een ingrediënt of product meestal getest op de rug van mensen. Recent onderzoek toont aan dat dit geen betrouwbare methode is. De huid van de rug wijkt namelijk op bepaalde kenmerken af van de huid op het gezicht. Zo hangt het aantal comedonen en de productie van sebum op de rug niet samen met het aantal comedonen en de productie van sebum op het gezicht. In sommige gevallen zal een cosmeticaproduct daarom geen comedonen veroorzaken op de rug, maar wel op het gezicht.

[bron]

Daarnaast is de claim ‘niet-comedogeen’ niet wettelijk beschermd. Dit betekent dat iedere fabrikant, of ze het wel of niet getest hebben, deze claim op de verpakking mag zetten.

Ondanks het feit dat er geen regelgeving is op het gebied van het melden van comedogeniteit van een product, kan de verpakking (ingrediëntenlijst) in sommige gevallen uitkomst bieden. In een ander onderzoek is aangetoond dat bepaalde ingrediënten, zoals isopropyl palmitate, isopropyl myristate en decyl oleate, inderdaad comedogenen veroorzaken op de huid.

[bron]