Eczeem

Heeft het dagelijks nemen van een bad een positief of negatief effect op eczeem?

  • Artikel
  • Samenvatting

Is baden wenselijk bij eczeem? 

Originele titel:
Are baths desirable in atopic dermatitis?

Het onderzoek:
In de wetenschappelijke literatuur bestaat discussie over het nemen van een bad bij eczeem. Sarre en haar collega’s voegen het onderzoek naar dit onderwerp samen en concluderen dat niet is aangetoond dat dagelijks een bad nemen een positief of negatief effect heeft op eczeem.

Baden wel of niet goed voor eczeem?
10 tot 20% van de kinderen in ontwikkelde landen lijdt aan eczeem. De behandeling van eczeem bestaat vaak uit het gebruik van corticosteroïden crèmes (hormooncrème), immunomodulerende therapie (beïnvloedt het verdedigingssysteem van het lichaam) en het gebruik van emollients (maakt de huid zacht) en moisturizers op de huid. Een advies over huidverzorging, zoals het reinigen van de huid, is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling van eczeem. In de wetenschappelijke literatuur bestaat discussie over het gebruik van water -en meer specifiek: het nemen van een bad- bij eczeem. Sommige onderzoekers menen dat water een positief effect heeft op eczeem, terwijl andere onderzoekers contact met water juist afraden. Europese richtlijnen met betrekking tot de behandeling van eczeem schrijven voor kort in bad te gaan, terwijl bijvoorbeeld Canadese richtlijnen het dagelijks lang in bad zitten aanmoedigen. In dit artikel zijn de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar het baden in kraanwater door patiënten met eczeem samengevoegd.

Samenvoeging van onderzoek van de afgelopen 10 jaar
Sarre en haar collega’s hebben de resultaten van onderzoek van de afgelopen 10 jaar over het baden in kraanwater door patiënten met eczeem naast elkaar gelegd. Daarbij zijn studies waarbij het gebruik van water in combinatie met zeep en het gebruik van bijvoorbeeld een hydraterende crème na contact met water werden onderzocht, niet meegenomen in de vergelijking. In zeven studies is nagegaan wat het effect is van baden in kraanwater. Daarbij is in vier studies gekeken wat het effect is van baden op de hydratatie van de huid en de huidbarrière van patiënten (voornamelijk kinderen) met eczeem. In drie van de vier studies werd aan deelnemers gevraagd dagelijks een bad te nemen en werden na minimaal een maand metingen verricht op de huid. In drie andere studies werden patiënten met eczeem gevraagd naar hun mening over het nemen van een bad.

Geen positief, maar ook geen negatief effect van baden
De resultaten van het onderzoek naar het effect van het nemen van een bad zijn wisselend. Wanneer de resultaten van de verschillende studies worden gecombineerd wordt geen effect gevonden: een bad nemen heeft geen positief of negatief effect op eczeem. Deelnemers van het onderzoek zijn echter vaak minder te spreken over het nemen van een bad: ze menen dat een heet bad leidt tot jeuk. En geven daarnaast de voorkeur aan een douche.

Droge huid alleen direct na het baden
Volgens Sarre moeten behandelaars het feit dat deze resultaten uitwijzen dat baden geen invloed heeft op eczeem meenemen in hun advies aan patiënten. Daarnaast menen de onderzoekers dat de resultaten uitwijzen dat de droge huid die ontstaat direct na een bad, na een aantal uur verdwijnt en niet verergert door het dagelijks nemen van een bad.

De patiënt bepaalt
Onderzoek heeft niet aangetoond dat dagelijks baden een positief of negatief effect heeft op eczeem of dat het beter zou zijn dan het nemen van een douche. Wel blijkt uit onderzoek dat veel patiënten met eczeem een bad nemen niet prettig vinden. Sarre en haar collega’s concluderen daarom dat de behandelaar in overleg met de patiënt moet bepalen of het nemen van een bad een onderdeel wordt van de behandeling van het eczeem.

Meer praktische tips voor eczeem kunt u vinden op de weblog van dr. Jetske Ultee

Soort studie:
Review (4 sterren)

Jaar:
2014

Auteurs:
M.E. Sarre, L. Martin, W. Moote, J.A. Mazza, C. Annweiler

Wetenschappelijk tijdschrift:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25627035

Tags Eczeem