• isotretinoïne

Advies voor lagere dosering isotretinoïne bij acne

Bij mensen met zeer ernstige acne wordt er behalve naar antibiotica ook vaak gegrepen naar het middel isotretinoïne. Omdat de aanbevolen dosis ernstige bijwerkingen kan veroorzaken wordt onderzoek uitgevoerd naar minder stressvolle, alternatieve behandelingsregimes met lagere doseringen.

In deze review wordt gekeken naar wat er bekend is over de werkzaamheid, de tevredenheid van de patiënt, de bijwerkingen, de terugkeer van klachten en de kosten van het gebruik van een lagere dosering isotretinoïne bij acne.

Wat zijn de bijwerkingen van isotretinoïne

Isotretinoïne, beter bekend als roaccutane, is een vorm van vitamine A. Het werkt goed, maar de kans op nare bijwerkingen is groot. De meest voorkomende bijverschijnselen zijn droge lippen, oogontsteking, verstopte neus, rode en droge gezichtshuid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn. Daarnaast worden ook verschillende biochemische afwijkingen beschreven, zoals een verhoogde hoeveelheid ‘slechte’ cholesterol (LDL) en een afname van het goede cholestreol (HDL). Het middel heeft ook effect op de hoeveelheid bilirubine (galkleurstof) en vetzuren in het bloed.

Wat doen de verschillende doseringen

De aanbevolen dosering is momenteel 0,5-1 mg per kg (lichaamsgewicht) per dag. Met het analyseren van tien studies naar het gebruik van lagere doseringen komt dit artikel tot een andere aanbeveling: namelijk 20mg voor 7 dagen, gevolgd door twee weken pauze. Deze lagere dosering van isotretinoïne wordt zeer goed verdragen en kost minder. De laesies verbeteren daarentegen wel iets minder snel en er is een verhoogd risico op het terugkeren van klachten. Maar het grote voordeel: de therapie gaat hierdoor niet gepaard met lastige bijwerkingen.

Kan het met minder

Een lage dosis isotretinoïne vormt daarmee een goed alternatief voor antibiotica. En minstens zo belangrijk: zo’n lage dosis is een stuk veiliger en plezieriger doordat er aanzienlijk minder bijwerkingen optreden.


Titel:
The use of isotretinoin in low doses and unconventional treatment regimens in different types of acne: a literature review

Jaar:
2017

Auteurs:
Jolanta D. Torzecka, Bożena Dziankowska-Bartkowiak, Zofia Gerlicz-Kowalczuk and Anna Wozniacka

Wetenschappelijk tijdschrift:
Dermatology and Allergology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!