• acne donkere huid

Behandeling van acne bij de donkere huid

Acne komt voor bij alle huidtypes, maar zichtbare symptomen kunnen verschillen per huidskleur. Post-inflammatoire hyperpigmentatie, het donker worden van de huid na beschadiging, is een belangrijk kenmerk van acne bij de donkere huid. Ook keloïd (overmatig littekenweefsel) komt vaker voor bij de donkere  huid. Welke verschillende behandelingen zijn er?

Meer talg bij de donkere huid

Naast het verschil in zichtbare kenmerken van acne, zijn er aanwijzingen dat er ook een verschil bestaat in talgproductie tussen de donkere en lichte huid. Meer talg zou de kans op acne verhogen en invloed kunnen hebben op de ernst van klachten. Een enkel onderzoek laat zien dat de talgproductie verhoogd is bij personen met een donkere huid, terwijl ander onderzoek deze resultaten niet ondersteunt. Ook de grootte van de poriën zou samen kunnen hangen met de productie van talg en daarmee met acne. Grotere poriën zouden leiden tot een toename van talg. Onderzoek wijst uit dat acnepatiënten met een donkere huid grotere poriën hebben dan patiënten met een blanke huid.

Kans verkleinen op post-inflammatoire hyperpigmentatie

In principe zijn de behandelmethodes bij acne voor alle huidtypes gelijk. Wel stellen de auteurs dat bij de donkere huid een meer ingrijpende behandeling van acne noodzakelijk is. Dit zou de kans verkleinen op post-inflammatoire hyperpigmentatie en keloïd. Aan de andere kant moet rekening worden gehouden met het feit dat sommige behandelingen kunnen leiden tot irritatie en daarmee een verkleuring van de huid.

Retinoïden eerste keus

De auteurs van het artikel stellen dat op de huid aangebrachte retinoïden de eerste behandelkeuze is bij mee-eters en bultjes bij de donkere huid. Retinoïden bestrijden verschillende kenmerken van acne en verminderen daarnaast post-inflammatoire hyperpigmentatie. De auteurs adviseren een moisturizer te gebruiken ter voorkoming van irritatie.

Tegengaan van ontstekingen belangrijk

Omdat post-inflammatoire hyperpigmentatie een belangrijke rol speelt bij acne bij de donkere huid, is het voorkomen van inflammatie (ontsteking) belangrijk. Antimicrobiële middelen, zoals benzoylperoxide en antibiotica, kunnen de ontstekingsreactie verminderen. Dapson (antibiotica) is ondanks de anti-inflammatoire eigenschappen minder geschikt als behandeling. Het gebruik zou namelijk kunnen leiden tot verkleuring van de huid. Azelaïne zuur (15% of 20%) kan zowel ontstoken als niet-ontstoken laesies en hyperpigmentatie verminderen. Hydroquinone kan ingezet bij de behandeling van hyperpigmentatie. Het gebruik van hydroquinone op plekjes op de huid kan leiden tot het zogenaamde halo-effect, wat inhoudt dat de huid lichter wordt rond deze plekjes. Dit trekt na verloop van tijd weer bij. Vanwege de kans op bijwerkingen bij het gebruik van hydroquinone (irritatie, contacteczeem) wordt onderzoek gedaan naar alternatieven.

Orale middelen bij ernstige vormen van acne

Isotretinoïne is een behandeloptie bij ernstige acne en vermindert hyperpigmentatie. Het gebruik van isotretinoïne kan bij de donkere huid in eerste instantie leiden tot een verergering van de klachten. Daarom wordt aangeraden te beginnen met een lage dosering. Daarnaast kan het gebruik van isotretinoïne samengaan met ernstige bijwerkingen, met name voor het ongeboren kind. Vanwege de antimicrobiële en anti-inflammatoire werking van antibiotica wordt bij gemiddelde tot ernstige acne ook wel gekozen voor orale antibiotica. Hormonale anticonceptiemiddelen verminderen de productie van sebum en kunnen daarmee een positief effect hebben op acne.

Oppassen met peelings en lasertherapie

Peelings met salicylzuur en glycolzuur zijn effectief en veilig bij de behandeling van post-inflammatoire hyperpigmentatie bij de donkere huid. Wel kan na behandeling tijdelijke hyperpigmentatie optreden. ‘Diepe’ chemische peelings, waarbij meer huidlagen worden vernietigd, zijn niet aan te raden bij mensen met een donkere huid, vanwege de kans op littekens en hyperpigmentatie. Behandeling van de donkere huid met licht- en lasertherapie kan effectief zijn bij bijvoorbeeld acnelittekens, maar kan ook leiden tot hyperpigmentatie. De auteurs concluderen dat onvoldoende onderzoek is gedaan naar de effectiviteit en de risico’s van deze behandelingen bij de donkere huid.

Zonnebrandcrème voorkomt hyperpigmentatie

Het gebruik van zonnebrandcrème wordt gezien als een belangrijke maatregel om het verergeren van hyperpigmentatie te voorkomen. Regelmatig gebruik van zowel een uv-A- als uv-B-filter wordt aangeraden. Daarbij kan het best gekozen worden voor een niet-comedogeen product zodat acne niet verergert.


Originele titel:
Acne in Patients with Skin of Color: Practical Management

Soort studie:
Review (4 sterren)

Jaar:
2014

Auteurs:
N.C. Yin, A.J. McMichael

Wetenschappelijk tijdschrift:
American Journal of Clinical Dermatology

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!