• Skin Science Days

Congres over het exposoom: wat komt er allemaal op je huid af?

Begin februari bezocht cosmetisch chemicus Marjolein Keijzer de Skin Science Days, een tweejaarlijks congres in Lyon (FR) over huid- en cosmetisch onderzoek. Superinteressant want deze keer ging het over het exposoom: alles waaraan je huid tijdens je leven wordt blootgesteld. Ze vertelt jou wat haar opviel.

Auteur: Marjolein Keijzer
 
Wereldwijd wordt er enorm veel huidonderzoek gedaan. Het is heel fijn om af en toe een congres te bezoeken waar toppers in het veld vertellen over nieuwe inzichten en spannende ontwikkelingen. Ik zag uit naar de Skin Science Days in Lyon, want als skinfan wilde ik graag meer te weten te komen over de invloed van het exposoom op onze huid.

 

Even voorstellen … Marjolein Keijzer

Marjolein is cosmetisch chemicus en een van de deskundigen uit mijn team. Ze heeft een enorme passie voor skincare. Als ik een idee heb voor een nieuw huidproduct, helpt ze mij om de skincareformule te perfectioneren. Daarvoor houdt ze de laatste inzichten bij, onder meer door skincarecongressen te bezoeken.
 

 

Het expo… wat?

Het klinkt futuristisch maar eigenlijk is het simpel: het exposoom is de verzamelnaam voor alles waar je huid aan blootgesteld wordt tijdens je leven. Onderzoekers verdelen dit meestal in het klimaat, vervuiling (roken, luchtvervuiling, bacteriën), straling, leefstijl (vooral stress en slaap) en alles wat je inneemt (voeding, medicijnen en alcohol).

Grote invloed op (huid)ziekte

De invloed van je exposoom op je huid, is groot, wist ik al. Maar dat het zo groot was … Naar schatting bepaalt je exposoom 70 tot 90 procent van je risico op ziekten. De overige 30 tot 10 procent hangt af van je erfelijke aanleg. De huid is ons grootste orgaan (tot wel 2 m2!) en heeft direct contact met veel exposomen. Daarom vinden veel wetenschappers het interessant om de invloed van het exposoom op juist de huid te onderzoeken.

Effect luchtvervuiling onomkeerbaar

Een deel van het exposoom wordt al lang onderzocht. Zo vertelde Jetske eerder al hoe luchtvervuiling je huid sneller veroudert. Op het congres hoorde ik dat er nieuwe huidonderzoeken zijn gedaan bij mensen in verschillende woongebieden: met veel of weinig luchtvervuiling. Die bevestigden dat blootstelling flink inhakt op de conditie van je huid, deze gevoeliger maakt voor huidproblemen en rimpelvorming verergert.
 
Ook is het effect van kortdurende en langdurige blootstelling aan luchtvervuiling inmiddels vergeleken. Acute blootstelling zorgt al voor bovenstaande effecten, zo blijkt. En bij langdurige luchtvervuiling komt daar nog bij dat je huidstructuur verandert: die wordt grover en oneffen. En deze effecten blijken onomkeerbaar …

Blauw licht van je mobiel: doet niet bij iedereen hetzelfde

Een andere presentatie ging over onderzoek naar straling, in het bijzonder blauw licht. Je ziet dat niet, maar zonlicht bestaat voor een deel uit blauw licht. Ook schermpjes, van je mobiele telefoon en tablet, stralen dit uit. Interessant, want daar schreef Jetske eerder al over.
 
Ik wist al dat blauw licht van de zon bij iedereen pigmentvorming stimuleert in de huid. Maar op het congres begreep ik dat het effect van schermpjes afhankelijk is van je afkomst. Bij mensen met een Kaukasische afkomst (grofweg: Europeanen) leidt blootstelling aan blauw licht van schermpjes niet tot pigmentvorming. En bij mensen met een Indische afkomst wel. Concreet advies kon de onderzoeker niet geven: eerst is meer onderzoek nodig. Wat in de presentatie trouwens wel opnieuw werd bevestigd, is dat 80 procent van onze huidveroudering komt door zonlicht, met name uv A en B. Gelukkig is daarvan wel duidelijk wat je daartegen kunt doen: elke dag een SPF gebruiken.

Take-away-message: én én

Wat onderzoekers op het congres in Lyon verder benadrukten, was dat vooral blootstelling aan meerdere exposomen aanzienlijke en onomkeerbare risico’s oplevert voor je huid. Eén plus één is dus drie, maar dan niet op een positieve manier … Helaas gold ook hiervoor dat meer onderzoek nodig is om tot concrete adviezen te komen. Maar voor mij was de take-away-message helder: niet kiezen uit bescherming tegen de zon, of luchtvervuiling, of roken enzovoorts, maar als het even kan: én én.
 
Je begrijpt: verrijkt met nieuwe kennis én zin in meer kwam ik thuis uit Lyon. Ik ga de ontwikkelingen natuurlijk in de gaten houden. En je hoort het als we iets leuks ontdekken. 😊

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen